Van Gerwen tegen Beaton op World Matchplay; overige Nederlanders loten zwaar

Michael van Gerwen treft Steve Beaton in de eerste ronde van de World Matchplay, zo heeft de loting dinsdag uitgewezen. De overige Nederlanders hebben op papier een zware tegenstander getroffen, voor het prestigieuze toernooi dat van 20 tot en met 28 juli op het programma staat.

Jeffrey de Zwaan werd bij de loting voor de World Matchplay gekoppeld aan James Wade. Jermaine Wattimena legt aan tegen Mensur Suljovic, de verliezend finalist van vorig jaar. Danny Noppert zal aantreden tegen titelverdediger Gary Anderson en Vincent van der Voort bijt het spits af tegen Peter Wright.

Debutant Glen Durrant treedt aan tegen Adrian Lewis. De winnaar van deze partij treft mogelijk Van Gerwen in de tweede ronde. De Zwaan en Wattimena treffen elkaar wanneer zij hun eerste ronde doorkomen.

Noppert en Anderson zitten in het tweede kwart van de loting. Mocht Noppie weten te winnen tegen de Schotse darter, dan wacht Nathan Aspinall of Mervyn King bij in de volgende ronde. Michael Smith lootte Jamie Hughes, terwijl Dave Chisnall het opneemt tegen Max Hopp.

De World Matchplay is het op één na belangrijkste toernooi op de dartkalender van de PDC. De zestien beste darters van de PDC nemen het op tegen de zestien beste darters van de Pro Tour (vloertoernooien + Euro Tours, geschoond voor de zestien geplaatste spelers). Raymond van Barneveld is de opvallende afwezige. De Hagenees staat 31e op de wereldranglijst en op de geschoonde Pro Tour-ranking staat hij slechts 26e. Hoewel hij in zijn laatste jaar meer op de Pro Tour is gaan gooien, leverde dat geen startbewijs meer op voor de World Matchplay. 

Vorig jaar werd de World Matchplay gewonnen door Gary Anderson, die na een bloedstollende finale met 21-19 te sterk was voor Mensur Suljovic. Dit was de langste finale ooit in de historie van dit prestigieuze evenement. Iedere wedstrijd moet namelijk met twee legs verschil worden gewonnen.