Vrouw baart andermans baby's door fout IVF-kliniek

Het WTF-verhaal van vandaag brengt ons weer eens naar Amerika. Naar New York en Los Angeles om precies te zijn. Daar heeft een IVF-kliniek maar liefst zestien aanklachten aan de broek hangen, onder meer vanwege nalatigheid. 

Een echtpaar uit New York, dat in 2012 trouwde, had moeite om kinderen te krijgen en gingen te rade bij CHA Fertility uit Los Angeles, dat naar eigen zeggen sinds 2001 'de dromen van tienduizenden aspirant-ouders heeft vervuld in meer dan 22 landen'. 

Begin 2018 werden er vijf embryo's ingevroren, vier vrouwelijke en één mannelijke. Een eerste poging om een embryo in te brengen mislukte, waarna de vrouw na een nieuwe poging in september 2018 zwanger bleek te zijn van een tweeling. Het koppel was in extase, maar al snel rezen er twijfels, toen uit een echo bleek dat ze zwanger was van twee jongetjes. 

De IVF-kliniek gaf toen aan dat een echo niet altijd betrouwbaar was. Bij de geboorte van de tweeling bleek al snel dat hun twijfels heel erg terecht waren: de kinderen waren niet van Aziatische afkomst, terwijl papa en mama dat wel zijn. Uit een DNA-test bleek vervolgens dat de broertjes ook geen broertjes zijn: de kliniek heeft embryo's van twee verschillende echtparen gebruikt. 

De trieste uitkomst is dat het koppel de twee baby's hebben moeten afstaan aan hun genetische ouders. Ze weten nog steeds niet wat er met hun eigen embryo's is gebeurd. Het stel heeft behalve fysieke en emotionele schade ook een flinke financiële kostenpost: ze hebben voor meer dan honderdduizend dollar uitgegeven aan de IVF-behandelingen.