Teunissen wint eerste etappe, eerste Nederlandse gele trui in 30 jaar

De 106e editie van de Tour de France is vandaag van start gegaan. De eerste etappe, in en rond Brussel, werd gewonnen door Mike Teunissen. Nadat zijn ploeggenoot Dylan Groenewegen viel, versloeg Teunissen Sagan in de sprint. Het is voor het eerst in dertig jaar dat een Nederlander het geel pakt.

Vier man gingen er meteen vandoor vanuit de start: Van Avermaet, Berhane, Würtz Schmidt en Meurisse, en zij kregen de zegen van het peloton. Van Avermaet kwam als eerste boven op de Muur van Geraardsbergen en start morgen in de bergtrui. De Belg liet zich vervolgens terugzakken in het peloton waardoor er nog maar drie koplopers waren.

De drie koplopers werden een kleine zeventig kilometer voor de streep teruggepakt door het peloton. Cofidis-renner Stéphane Rossetto reed vervolgens weg en hij sloeg een gat. Op zo'n twintig kilometer voor de streep vond er in het peloton een valpartij plaats. Voornaamste slachtoffer leek Jakob Fuglsang. De Deense Astana-renner liep een hoofdwond op. maar stapte wel weer op de fiets.

Teunissen wint verrassend eerste etappe Tour (Foto: Pro Shots / Action Images )

Ondertussen liep de voorsprong van Rossetto op het peloton langzaam terug, en met nog acht kilometer te gaan werd de Fransman teruggepakt. Het was nu het woord aan de sprinters en hun ploegen. Het waren de ploegen van Bora, Ineos en Sunweb die het peloton aanvoerden. Dylan Groenewegen zag een eventuele etappewinst en gele trui in rook opgaan toen hij vlak voor de meet ten val kwam. In de eindsprint leek het Sagan te gaan worden, maar het was Teunissen, teamgenoot van de net gevallen Groenewegen, die de etappewinst pakte en morgen start in het geel.

Morgen is de tweede etappe, een ploegentijdrit.