Kans op nieuw Brexitreferendum onder 10%

Bij wedkantoren is de kans op een tweede Brexitreferendum voor het eerst sinds april vorig jaar onder de tien procent gedoken. Bookmakers schatten die nu op negen procent. De hoogste waarde, 49 procent, was in december vorig jaar. Toen stelde de Britse premier Theresa May de stemming over haar exitdeal met de EU in het Lagerhuis uit, omdat ze er niet voldoende steun voor kon krijgen.

Dat akkoord is vervolgens nooit goedgekeurd, met name omdat veel van haar eigen partijleden de vangnetregeling niet zien zitten waarmee de Ierse grens open moet worden gehouden. Als de exitdeal eind oktober nog steeds niet door het parlement is geloodsd, dan zouden de Britten zonder deal de EU uit kunnen crashen.

Dat de kans op een nieuw referendum nu zo ver is ingezakt, komt doordat oer-Brexiteer Boris Johnson de gedoodverfde kandidaat is om May eind deze maand op te volgen als nieuwe Britse premier. Johnson is bereid desnoods het parlement op een zijspoor te zetten om een no-deal Brexit door te drukken. Dat kan in Groot-Brittannië door de koningin te verzoeken het parlement te schorsen.

Op zijn buik schrijven
Johnson zal hoogstwaarschijnlijk meteen de minister van Financiën, Philip Hammond, vervangen. Die is een van de felste tegenstanders van een no-deal Brexit. Hammond waarschuwde vrijdag dat dit scenario een gat van 90 miljard pond in de begroting zal slaan. Daardoor kan Johnson de door hem voorgespiegelde belastingverlaging op zijn buik schrijven, aldus de minister.

Hammond acht de kans groot dat het parlement in het najaar zal samenspannen om een no-deal Brexit te voorkomen. Mogelijk komt de optie van een tweede referendum dan toch weer bovendobberen om de patstelling in het Lagerhuis te doorbreken.

Kansontwikkeling tweede EU-referendum, april 2018 - juli 2019