Overlevende nazidokter Mengele overleden

Eva Mozes Kor is donderdag op 85-jarige leeftijd in het Poolse Krakau overleden. Kor overleefde het vernietigingskamp Auschwitz waar ze samen met haar tweelingzus opgesloten zat. Beiden werden blootgesteld aan de experimenten van kamparts Josef Mengele.

Na de oorlog baarde Kor veel opzien door voor vergiffenis voor de nazi's te pleiten en gaf ze lezingen over de Holocaust en haar ervaringen. Toen ze in 2015 het proces tegen de toen stokoude boekhouder van Auschwitz en voormalig SS'er Oskar Gröning bijwoonde, gaf ze hem een knuffel.

Eerder vergaf ze al een kamparts uit Auschwitz, nadat hij in een briefwisseling over zijn betrokkenheid bij de verschrikkelijke experimenten in het kamp vertelde.

"Ik was eindelijk emotioneel bevrijd van wat er in Auschwitz gebeurde. Ik had de controle over mijn eigen gevoelens", aldus Kor toen. Kor richtte in de Verenigde Staten ook nog een Holocaustmuseum op.

De in Roemenië geboren Kor en haar zus werden in het kamp aan verschrikkelijk onmenselijke experimenten onderworpen. Kamparts Mengele, met de bijnaam Angel of Death, injecteerde ze met bacteriên en chemicaliën en er werd veel bloed bij de zussen afgenomen. "Driemaal per week moesten we naar het bloedlab", vertelde Kor in 2001.

Op een gegeven moment werd ze zo enorm ziek dat ze te horen kreeg dat ze nog maar enkele weken te leven zou hebben. Ze herstelde gelukkig en na de bevrijding van het kamp vertrok ze naar Israël. Later verhuisde ze naar de staat Indiana in de Verenigde Staten, waar ze het Holocaustmuseum zou oprichten.

De medewerkers van haar museum lieten in een verklaring weten enorm bedroefd te zijn. "Eva Kor heeft honderdduizenden mensen geraakt tijdens haar 85 levensjaren door haar boodschap over het overwinnen van tragedie, het vinden van vergeving en heling.’’

Twee dagen geleden was Kor nog op Twitter te vinden, waar ze zich verbaasde over het feit dat ze vlakbij Auschwitz chicken nuggets kon eten. "Dat zou 75 jaar geleden prachtig geweest zijn. Ze smaken in elk land hetzelfde en ze waren heerlijk."