Michael P. opnieuw veroordeeld tot 28 jaar en tbs

Het Gerechtshof heeft Michael P. veroordeeld tot 28 jaar en tbs voor het doden van Anne Faber.

Dat is dezelfde straf die de rechtbank al eerder aan hem oplegde. Even als de rechtbank vond het Gerechtshof moord niet bewezen. P. werd daarom veroordeeld voor gekwalificeerde doodslag, het om het leven brengen van iemand om een ander misdrijf te verhullen, verkrachting en vrijheidsberoving. Ook is hij veroordeeld voor mishandeling van een medewerker in het Pieter Baan Centrum.

De omstandigheid dat verdachte bij zijn aan houding zeer strak is aangepakt door de politie, het leverde hem onder andere een gebroken schouder op, levert volgens het Hof een onmenselijke en vernederende behandeling en daarmee een schending van het EVRM op. Maar omdat P. niks verklaarde heeft het hem niet in zijn verdediging geschaad. Daarom is er geen rechtsgevolg aan verbonden.

De uitspraak van het Hof betekent nog niet dat de zaak definitief ten einde is. Hoewel het Hof wel de hoogste feitenrechter is staat er nog cassatieberoep open bij de Hoge Raad. Die beoordeelt niet de feiten, maar kijkt alleen of het recht goed is toegepast.