'Schiphol mag vanaf 2021 weer groeien'

In Den Haag wordt vandaag volgens ingewijden van de NOS een voorstel besproken om Schiphol vanaf 2021 weer te laten groeien. Omwonenden noemen het een 'doodsteek voor het laatste greintje vertrouwen' dat zij hadden in het kabinet, zo schrijft AT5.

Momenteel geldt nog een maximum van 500.000 vliegbewegingen per jaar. De bewonersdelegatie van de Omgevingsraad Schiphol wil dat de groeistop verlengd wordt tot 2023, meldt NH Nieuws. Daar lijkt nu geen sprake van te zijn.

De bewoners maken deel uit van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), waarin ook Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland, KLM, gemeenten, provincies en milieuorganisaties zitten. Het lukte de ORS begin dit jaar niet om tot een advies voor de minister te komen.

Amsterdamse coalitie
De Amsterdamse coalitie ging er vooralsnog ook vanuit dat de luchthaven de komende jaren niet verder zou groeien. "Amsterdam wil een pas op de plaats voor Schiphol tot en met 2023", liet verantwoordelijk wethouder Udo Kock eerder weten.

Op het plan om het aantal vliegbewegingen toch beperkt te laten groeien van 2021, wil zijn woordvoerder nog niet ingaan. "Het kabinet moet er nog over besluiten. En wij reageren niet op geruchten", laat ze weten aan AT5. Toch blijft het standpunt van het college volgens de woordvoerder hetzelfde. "Amsterdam wil geen groei tot 2023."

Tweede Kamer
Vanuit de Tweede Kamer druppelen de eerste reacties al wel binnen. Zo noemt Suzanne Kröger van GroenLinks het plan waanzin: "Vol trots een klimaatakkoord presenteren om een week later - tegen alle afspraken in - de groei van Schiphol er door te douwen. Waanzin. De grenzen van omwonenden, veiligheid, natuur en klimaat zijn bereikt. Groei is geen optie."

Milieuorganisaties
Greenpeace Nederland, Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland reageren gezamenlijk op het nieuws. "Schiphol laten groeien in tijden van klimaatcrisis is waanzin. De CO2-uitstoot van de luchtvaart wordt weer compleet genegeerd. Alle sectoren moeten aan de bak met groen beleid, maar blijkbaar niet de luchtvaart. De enige optie voor Schiphol is krimp."

Schiphol aankomsthal (Foto: FOK! )
Schiphol aankomsthal (Foto: FOK! )