Schadevergoeding na geweld tegen Kick Out Zwarte Piet

De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeelde vandaag 14 mannen voor openlijk geweld tegen demonstranten van actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' en tegen de politie. De verdachten gooiden tijdens de Sinterklaasintocht in Eindhoven eieren, pepernoten en blikjes bier naar de demonstranten en deelden klappen en trappen uit. Ook een politieagent werd geschopt.

De mannen krijgen taakstraffen variërend van 60 uur tot 160 uur. Eén verdachte krijgt een gevangenisstraf van 2 weken en een taakstraf van 90 uur. De rechter sprak 1 verdachte vrij vanwege gebrek aan bewijs.

Tijdens de intocht in november 2018 stonden zo’n 15 KOZP-demonstranten in een speciaal vak op een verhoging bij de Catharinakerk in Eindhoven. Zij hadden zich aangemeld bij de gemeente. Op de verhoging voor de kerk verzamelden de verdachten zich als tegendemonstranten. Zij gooiden eieren, pepernoten en blikjes drinken naar de KOZP-demonstranten. Ook werden er racistische leuzen geschreeuwd.

Op het moment dat de Sint en zijn gevolg langs de bewuste locatie waren getrokken, zochten de verdachten fysiek de confrontatie met de KOZP-demonstranten. Ze werden tegengehouden door de linie politie, duwden en trokken, en deelden klappen en trappen uit, ook toen de politie de KOZP-demonstranten naar het nabijgelegen politiebureau begeleidde. Eén van de tegendemonstranten schopte bovendien een politieagent.

De politierechter oordeelt dat de verdachten het openlijk geweld samen hebben gepleegd. Dit betekent dat het niet zozeer uitmaakt wie precies welk aandeel had in het geheel; de verdachten zijn hiervoor als groep verantwoordelijk.  

Een aantal van de KOZP-demonstranten en de agent verzochten de rechter een schadevergoeding op te leggen. Enerzijds voor schade aan kleding door de eieren, anderzijds voor immateriële schade. Volgens de demonstranten is hun protestrecht beperkt. De rechter oordeelt dat de verdachten een immateriële schadevergoeding aan 4 demonstranten moeten betalen van ieder 500 euro. De agent krijgt 164 euro. Daarnaast moeten de verdachten de schade aan de kleding van 2 demonstranten en de proceskosten vergoeden.