Verboden e-sigaretten toch nog gewoon te koop

Het RIVM waarschuwt voor een enorme toename aan e-sigaretten van het verboden Amerikaanse merk 'Juul'. De sigaret bevat namelijk veel te veel nicotine. Ook in Amsterdam is er steeds meer vraag naar, vooral vanuit toeristen.

Na berichtgeving hierover door de Volkskrant lijkt er, vooral bij grotere tabakszaken, geen Juul meer te vinden. Zo zegt één van de winkeleigenaren: "Ik doe het maar niet. Als ze (NVWA, red) hier binnen komen heb je een groot probleem". Ook kun je hoge boetes krijgen voor de verkoop: bij de eerste keer ben je 'maar' een paar honderd euro kwijt, maar na de tweede keer ben je al een aantal duizend euro lichter.

Maar toch lijken vooral de kleinere zaken in het centrum het risico te nemen. Voor hen is de boete het simpelweg waard, omdat ze door de grote vraag naar de e-liquid een hoge omzet hebben. Dat terwijl de verboden producten niet eens zijn wat je ervan verwacht, zo vertelt een andere winkeleigenaar: "Negen van de tien keer is het nep."

Voor 23:30 besteld, morgen in huis
Blijkbaar is een eventuele boete het ook voor de betrokken webshop waard: het verboden merk was tot vanmorgen gewoon online te koop.

Drie keer zoveel nicotine
Maar wat maakt die Juul dan anders dan de wél legale e-sigaretten? Het gaat 'm om de zogenoemde 'e-liquid'. In Europa mag er maximaal 2% nicotine in zitten, wat neerkomt op 18 mg per ml. Bij de e-sigaret van Juul is dit 59 mg nicotine per ml, bijna het driedubbele dus. Hierdoor is de verslavingskans enorm. 

Strengere handhaving?
De NVWA laat weten bekend te zijn met het probleem en noemen het een 'nieuw fenomeen'. Handhaven gebeurt wel, maar de NVWA wil niet vertellen hoe. Wel zegt een woordvoerder dat er vandaag opnieuw verkopers betrapt zijn. Zij kunnen binnenkort een boete op de deurmat verwachten.