Nieuwe weerrecords: 40 graden nadert ons land

Goeienavond.

Daar ben ik nog even.

Er zijn namelijk nieuwe weerrecords gevestigd. In Duitsland, maar ook in ons land. Ik vertelde in het weerbericht al dat de grote hitte niet veraf was, en dat is ook gebleken ook zeg, alsjeblieft. In Bad Kreuznach, en dat is in de deelstaat Rijnland-Palts in het zuidwesten van Duitsland liep het kwik op naar 39,3. En dat komt toch wel akelig dicht in de buurt van onze streken. Een kleine positie-wijziging van het hogedrukgebied, en dan hadden wij ook vandaag ruim 35 tot 39 graden gehad. Alle omstandigheden waren juist, maar bij ons won de koelere lucht het. Al scheelde het dus maar een haartje. 

Zodoende komt de 40 graden grens wel héél dicht bij ons land. Ik denk dat het niet de vraag is of het gebeurt, maar wanneer. Dat is dichterbij dan je denkt denk ik zo.

Blikken we ook even in ons land terug op juni, dan zien we dat er met 18,1 graad ook een nieuw maandrecord is gevestigd. Met name de eerste en de laatste dagen van de maand deden het. Daar tussenin vielen er plaatselijk zware buien. Ondanks dat het alweer 12 dagen droog is kwamen de neerslagcijfers in Noord- en Zuid-Holland daar royaal boven de 100 mm uit. Behalve in het al zo droge oosten van het land, daar viel nauwelijks 30 mm. En daar komt ook nauwelijks tot niets bij de komende 10 dagen.

droog woestijn. (Foto: Pixabay.com)
Zou ons land er over een aantal jaar er zo bij liggen met al die hitterecords? ( Foto: Pixabay.com)