Hockey Pro League: In een spijkerhard halve finaleduel verliest Nederland van België

Vanaf de gruwelijke botsing in het eerste kwart van Jorrit Croon – die meteen met de ambulance naar het ziekenhuis moest – was de Derby der Lage Landen in de halve finale van de Hockey Pro League fysiek en emotioneel extra geladen. België bleek in het keiharde duel, waar ook aanvoerder Thomas Briels uitviel na een botsing, de betere dankzij een schitterende treffer van Tom Boon.

Alsof beide teams nog wat unfinished business met elkaar hadden, zo speelden de buurlanden deze halve finale van de Grand Final. België wilde zich misschien revancheren voor de twee nederlagen tegen Oranje in deze nieuwe landencompetitie. Oranje moest in december toezien hoe België met de felbegeerde wereldbeker in India feest stond te vieren.

Een paar kleine kansen voor Tom Boon, na balverlies door de as van Oranje, was alles wat er gebeurd was, toen de Derby der Lage Landen al was geëxplodeerd. Deze rivaliteit – de fijnste in het internationale hockey van de laatste jaren – ontvlamde door een ongelukkige botsing van Jorrit Croon op het middenveld.

Het spel ging ondertussen door, maar Croon had heel veel pijn aan zijn schouder, zoveel was duidelijk. Ook de toeschouwers die Croon zagen kermen van de pijn deden de handen voor de ogen. Het talent moest meteen van het veld af en ging met de ambulance naar het ziekenhuis. Het leek alsof de schouder uit de kom was, een blessure die teamgenoot Floris Wortelboer vorig jaar opliep.

Snel daarna volgde de vergelding van routinier Jeroen Hertzberger, die na een duwtje van Alexander Hendrickx hem opzocht om de verdediger na het duel ook nog even te laten zien wie hier de baas is in eigen stadion. Het leek alsof Hertzberger een voorbeeld wilde stellen.

Zijn duw en die van Hendrickx werden meteen gestraft met een gele kaart. De derby tussen de nummers twee en drie van de Pro League was meteen van de nodige brandstof voorzien. De wedstrijd stond al na dertien minuten in vuur en vlam. Toen de zoemer ging voor het einde van het eerste kwart was vooral de vraag hoe het met Croon was, en of de gemoederen al enigszins gesust waren.

Ja, die waren gesust, maar de derby bleef beladen en een akkefietje leek nooit ver weg. België was in de beginfase de betere ploeg, ook in het tweede kwart, en verzilverde dat overwicht met een puntgave treffer van Amsterdam-aanwinst Tanguy Cosyns, die dankzij een schitterende pass van Arthur van Doren kon binnen tippen achter Pirmin Blaak. Jelle Galema – die de laatste maanden onvermoeibaar lijkt en maar blijft gáán, wat er ook gebeurt – liet zich makkelijk omspelen door Van Doren, maar maakte die fout later goed door na goed doorzetten van Jip Janssen van dichtbij de 1-1 te scoren. Dat was na wat harde klappen van Hertzberger en Thierry Brinkman de cirkel in, eigenlijk de eerste goede kans voor Oranje. Galema scoorde zijn tweede goal in de Pro League.

Even leek de Derby der Lage Landen de Derby der Botsingen te worden, nadat Thomas Briels en Joep de Mol rond de middenlijn ook hard op elkaar botsten, waardoor Briels van het veld moest. Het harde treffen leek soms nóg harder te worden of zelfs te ontsporen, maar je zag na deze botsing dat spelers in duels toch net op het laatste moment zich iets inhielden, zodat er niet nog meer slachtoffers zouden vallen. 1-1 na dertig minuten was naar de verhoudingen op het veld gezien een royale stand voor Oranje, dat in grote mineur het nieuws rondom Croon afwachtte in de kleedkamer.

Oranje pakte ondanks de malheur van Croon het initiatief over in het derde kwart van de wedstrijd, die bleef boeien. Drie Nederlandse strafcorners op rij – na eerst een heerlijke combinatie tussen Seve van Ass en Billy Bakker – leverden niets op. Daarna was het direct Simon Gougnard die al jonglerend door de oranje cirkel de Pro League-goal van het jaar leek te gaan maken, maar hij tikte de bal over. Even later zou die wereldgoal er alsnog komen. Toen België hun tweede strafcorner mocht nemen, was het verdediger Lars Balk – als vervanger van Sander de Wijn – die schitterend de strafcorner eruit liep en zo nog voor een Nederlandse counter zorgde.

Een wereldredding van Sam van der Ven op een inzet van Tanguy Cosyns en een schot naast van Pruyser leek het derde kwart uit te luiden. Totdat de Belgische aanvaller Tom Boon de spijkerharde wedstrijd van wat fluweel voorzag, door vanaf de achterlijn wonderschoon te soleren door de ruimte, over de stick van Joep de Mol en de uitlopende Van der Ven heen.

Hendrickx, topscorer van het WK velde daarna het vonnis over Oranje. Hij pushte de vierde Belgische strafcorner – na een bal op de voet van De Mol – hard en laag langs Pirmin Blaak, die op het verkeerde been was gezet. Het Nederlands elftal zette nog wel aan. Thierry Brinkman kreeg het in het zoveelste akkefietje van de wedstrijd aan de stok met Loïck Luypaert, maar dat duel liep met een sisser af.

Bij de 1-3 stand op het scorebord gingen de gedachten niet alleen uit naar Jorrit Croon, maar ook naar verschillende mooie comebacks die Oranje tegen de Belgen had gemaakt. Pruyser kwam nog dichtbij de 2-3, maar Oranje was in het vierde kwart uiteindelijk leeggespeeld na een lang Pro League-seizoen. De Belgen mogen zondag de finale hockeyen tegen Australië. Oranje moet het doen met de troostfinale en hopen dat de blessure van talent Croon meevalt na dit treffen van de giganten.