Palestijnen blijven agressief ondanks wapenstilstand

Palestijnen hebben zich net een paar uurtjes aan een zwaarbevochten wapenstilstand tussen terroristenorganisatie Hamas en Israël gehouden. Zevenduizend Arabieren gingen vrijdag weer eigenzinnig lekker rellen bij de grens tussen de Gazastrook met Israël.

Vrijdagochtend werd de deal tussen beide aartsvijanden gesloten waarbij Israël, in ruil voor het stoppen van terreurballonaanvallen door Hamas, diesel levert aan de Palestijnse gebieden via de recent gesloten Kerem Shalom grensovergang en de visgronden voor de Palestijnen uitbreidt. Ook worden in beslag genomen vissersboten weer teruggegeven aan de eigenaren. 

"In reactie op het verzoek van Egypte en de Verenigde Naties zal Israël het visgebied uitbreiden en de overdracht van brandstof toestaan, in ruil voor de belofte van Hamas dat het geweld tegen Israël zal stoppen. Als Hamas zijn verplichtingen niet zal nakomen, zal Israël de sancties herstellen", aldus een woordvoerder van de Israëli.

De Palestijnen bleven echter maar heel even stil.

Bij de rellen van vrijdag werd onder andere een brandbom naar een jeep van het Israëlische leger gegooid, maar bij deze nutteloze demonstratie raakte verder niemand gewond.

Ook de aanvallen met terreurballonnen begonnen weer. Deze ballonnen dragen vaak booby-traps of brandbommen met zich mee en worden, zodra de wind richting Israël staat, vanaf Palestijns grondgebied losgelaten. Zodra deze balonnen landen leidt dat vaak tot grote branden, die vooral Israëlische boeren en grensdorpen zwaar treft.

Ondanks dat de Palestijnen zich niet houden aan de overeenkomst met Hamas, zal Israël zich aan hun beloftes houden. Voorlopig.