Lagere straffen aanslag op Panorama, hoofdredacteur teleurgesteld

De hoofdredacteur van Panorama is ontevreden met de uitspraak van de rechter vanmiddag. De drie mannen die achter de beschieting van het pand van het weekblad zitten, kregen drie en vier jaar cel. Lager dan de eis van het OM. "Het is teleurstellend dat de rechter het speculatief vond dat de aanslag voor Panorama bedoeld was", zegt hoofdredacteur Peter van de Kraats.

Een jaar geleden werd het pand waar ook de redactie van Panorama zit beschoten met een M80 antitankwapen. "Het gaat me er niet om dat ik die mannen jaren achter de tralies wil. En ook niet omdat we per se een slachtofferrol willen hebben", legt Van de Kraats uit in gesprek met AT5. "Maar het was allemaal weloverwogen en zeer gepland. En om dan als rechter te zeggen dat het speculatie zou zijn dat de aanval voor Panorama bedoeld was en dus een aanval op de persvrijheid, daar schrok ik wel van."

Motief nog steeds onduidelijk
In het vonnis zegt de rechtbank dat het motief voor de beschieting met een raketwerper onduidelijk is. Een van de verdachten heeft steeds verklaard dat hij niet wist wat de plannen precies waren waaraan hij meewerkte. De rechter benoemd wel berichtgeving dat het zou gaan om een gerichte aanval op weekblad Panorama en dat er sprake was van een aanval op de persvrijheid. Maar volgens de rechtbank zijn dat slechts speculaties en wordt dat ook niet bewezen geacht. "Het zal gissen blijven naar het motief", aldus de rechter.

'Later ook bij Telegraaf'
"Juist hierom schrok heel Nederland ervan", zegt hoofdredacteur Van de Kraats. "Het feit dat er blijkbaar werd geprobeerd om de pers de mond te snoeren, maakte dit een nieuwsfeit. Het gebeurde ook later bij De Telegraaf. Je krijgt het idee dat criminelen bepaalde berichtgeving proberen tegen te houden." Bij het gebouw van de Telegraaf Media Groep reed een aantal dagen later opzettelijk een bestelbus naar binnen. Het bestelbusje zat vol jerrycans met benzine. Die werden aangestoken en dat zorgde voor een grote explosie en een enorme ravage. Er zitten zeven verdachten vast voor deze doelbewust actie.

'We gaan hier niet achter komen'
De hoofdredacteur van Panorama begrijpt ook dat je dit soort zaken bijna nooit rond krijgt. "Het is in opdracht van mensen gedaan. En de mensen die zo'n opdracht krijgen zullen nooit vertellen voor wie ze het gedaan hebben. Hier gaan we niet achter komen. Dus dat de rechter het niet bewezen acht, snap ik wel. Maar vooral het woord "speculatief" van de rechter, daarbij had ik zo iets van: 'Oef...'."

Toch opluchting
Wel is er ook nog een soort opluchting onder leden van de redactie dat de drie nu vastzitten. "Er is wel bewezen geacht dat zij het hebben gedaan. Dat zij de daders zijn en nu niet blijft hangen: 'waren het misschien anderen?' Ze gaan een aantal jaar de cel in en dat geeft wel een gevoel van veiligheid."