Vijf kanofinales, vijf landen met goud op Europese Spelen

De eerste finaledag van het vlakwaterkanovaren op de Europese Spelen in Minsk heeft op vijf onderdelen winnaars uit vijf verschillende landen opgeleverd, inclusief een paar fraaie finales.

In de K1 over 1000m ging het goud naar de Hongaar Balint Kopasz, die de Portugees Fernando Pimenta met krap een tiende van een seconde klopte. De Wit-Rus Aleh Yurenia eindigde op een dikke seconde met het brons.

In de C1 over 1000m was drievoudig en regerend wereldkampioen én tweevoudig en regerend olympisch kampioen Sebastian Brendel uit Duitsland eens niet de beste. Op een dikke seconde van de Pool Tomasz Kaczor moest hij genoegen nemen met brons, terwijl de Rus Kirill Shamshurin nét tekort kwam voor het goud.

Het goud in de K2-boot over 500m ging bij de vrouwen naar het thuisland: Volha Khudzenka en Maryna Litvinchuk waren een klap te sterk voor Anna Karasz en vijfvoudig - inclusief drievoudig regerend - olympisch kampioene Danuta Kozak uit Hongarije. Brons was er voor Rusland dankzij Kira Stepanova en Anastasia Panchenko.

De mannen-K2 over 1000m werd een prooi voor de Duitsers Max Hoff en Jacob Schopf, een dikke halve seconde voor de Oekraïners Oleksandr Syromiatnykov en Oleh Kukharyk. Ook hier was er brons voor Rusland en wel dankzij Vladislav Litovka en Roman Anoshkin.

De laatste finale ging in de C2-boot over 1000m en leverde goud op voor Roemenië. Catalin Chirila en Victor Mihalachi waren te sterk voor Yurii Vandiuk en Andrii Rybachok uit Oekraïne en ook hier was er brons voor Rusland, dankzij de eerdergenoemde Shamshurin en Ilya Pervukhin.