Nationale titels tijdrijden voor Van Emden en Van Vleuten

Annemiek van Vleuten en Jos van Emden hebben de nationale titel in het tijdrijden gewonnen. Op het Nederlands kampioenschap in Ede won Van Vleuten bij de vrouwen met ruime voorsprong, terwijl Van Emden de titel pakte met acht seconden voorsprong op Sebastiaan Langeveld.

Deze week staan in het wielrennen de nationale titels centraal. Vandaag werd het NK tijdrijden in Epe gehouden. Eerst waren de vrouwen aan de beurt. Waar op de Europese Spelen het deelnemersveld matig was stond in Epe wel een sterk deelnemersveld aan de start.

Ondanks het sterke deelnemersveld bij de vrouwen ging de winst eenvoudig naar Van Vleuten. De wereldkampioen tijdrijden was over 31,8 kilometer maar liefst 1 minuut en 35 seconden sneller dan Ellen van Dijk, de Europees kampioen tijdrijden. Anna Van der Breggen, de nummer twee op dit onderdeel bij het afgelopen EK en WK, werd derde op 1.49 van Van Vleuten. Lucina Brand viel net buiten het podium. Ze kwam twee seconden te kort voor een podiumplaats. Voor Van Vleuten was het alweer de vierde nationale titel in zes jaar op dit onderdeel. Vorig jaar kwam de tijdritspecialiste niet verder dan een vierde plaats.

Bij de mannen was de strijd een stuk spannender. Tom Dumoulin kwam niet aan de start vanwege een knieblessure, maar met Van Emden, Dylan van Baarle (uitredend kampioen), Langeveld en Niki Terpstra stond er nog genoeg kwaliteit aan de start. Die renners zouden het ook gaan uitmaken voor de winst.

In een tijdrit over iets meer dan veertig kilometer klokte Van Emden de snelste. Hij deed over de 40.8 kilometer 46 minuten en 59 seconden en was daarmee acht seconden sneller dan de nummer twee Langeveld. Uitredend kampioen Van Baarle moest ditmaal genoegen nemen met een derde plaats op 27 seconden. De rest van de deelnemers verloren meer dan één minuut op Van Emden, die voor de tweede keer de nationale titel in het tijdrijden won.