NS begint aan herstelbetaling

Directeur van de Nederlandse Spoorwegen (NS), Roger van Boxtel, heeft vandaag bekendgemaakt dat overlevenden van concentratiekampen en directe nabestaanden van Holocaustslachtoffers die tijdens de oorlog met Nederlandse treinen zijn vervoerd, een financieel extraatje krijgen.

De NS is bereid om bijna 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog 15.000 euro te betalen aan Holocaustoverlevenden, nabestaanden en weduwen krijgen 7500 en 5000 euro. Dit is de uitkomst van een onafhankelijke adviescommissie onder leiding van de joodse Job Cohen, bestaande uit mensenrechtenactiviste Lilian Gonçalves, historica Ellen van der Waerden en advocaat Eva van Ingen. Deze commissie riep begin 2019 mensen op zich te melden indien zij meenden in aanmerking te komen voor een financiële gift.

De NS bood al eerder excuses aan voor het in opdracht van de Duitse bezetter te rijden. In totaal verdiende het bedrijf hier een paar miljoen gulden mee. De huidige regeling betreft overigens niet alleen joden, maar ook Roma en Sinti of hun nabestaanden.

Naar schatting komen enkele duizenden personen voor de tegemoetkoming in aanmerking, waaronder naar schatting 500 overlevenden. Of nabestaanden van vervolgde homo's, gehandicapten of Jehova's Getuigen ook een vergoeding krijgen werd niet vermeld.