Winst voor Seedorf en Kluivert in openingsduel Afrika Cup

Kameroen is met een overwinning begonnen aan de Afrika Cup in Egypte. Het elftal van bondscoach Clarence Seedorf en assistent-trainer Patrick Kluivert won dinsdagavond in Ismaïlia met 2-0 van Guinee-Bissau. Kameroen, titelverdediger op de Afrika Cup, had bij rust nog niet gescoord, maar stelde de zege in de tweede helft alsnog veilig dankzij doelpunten van Yaya Banana en Stéphane Bahoken. Ajax-doelman André Onana stond negentig minuten onder de lat bij De Ontembare Leeuwen.

Kameroen en Guinee-Bissau begonnen in een tamelijk troosteloze ambiance aan hun eerste wedstrijd op het toernooi. Het Ismaïlia Stadium was maar matig gevuld en de warmte (ten tijde van de aftrap was de temperatuur nog boven de 30 graden Celsius) maakte goed voetballen lastig. Het eerste gevaarlijke moment van de wedstrijd werd na ruim tien minuten voetballen gecreëerd door Guinee-Bissau: een afstandsknal van Judilson Mamadu Tuncará Gomes, voetbalnaam Pelé, zeilde rakelings over het doel van Onana.

Onana hoefde verder in de eerste helft nauwelijks in actie te komen, maar zat wel één keer mis bij een hoge bal. De doelman van Ajax kreeg een voorzet vanaf de linkerflank niet onder controle en had vervolgens het geluk dat hij te hulp werd geschoten door zijn defensie. Kameroen kreeg in de eerste 45 minuten twee goede mogelijkheden: een kopbal van Michael Ngadeu-Ngadjui werd uit de hoek gedoken door doelman Jonas Mendes, terwijl Christian Bassogog uit kansrijke positie een afzwaaier produceerde.

Kort na de onderbreking zat Mendes Kameroen opnieuw dwars, ditmaal door knap te redden op een laag schot van Eric Maxim Choupo-Moting. De ploeg van Seedorf drukte Guinee-Bissau echter steeds verder terug op eigen helft en kwam halverwege het tweede bedrijf uiteindelijk verdiend op voorsprong. Mendes zag er niet goed uit bij een hoekschop van Karl Toko Ekambi, waarna Banana met het hoofd scoorde: 1-0. Drie minuten later volgde direct de 2-0: invaller Bahoken scoorde van dichtbij na een hachelijke situatie in het strafschopgebied. Guinee-Bissau raakte daarna via Piqueti nog de paal, maar de overwinning kwam uiteindelijk niet meer in gevaar voor Kameroen. Later vanavond treffen Ghana en Benin elkaar nog in dezelfde groep.