Zweden naar kwartfinales WK dankzij 1-0 overwinning op Canada

Zweden heeft zich maandagavond voor de kwartfinales van het WK voor vrouwen in Frankrijk geplaatst. De ploeg van bondscoach Peter Gerhardsson zegevierde in Parijs met 1-0 over Canada, dankzij een voltreffer van Stina Blackstenius, en treft nu Duitsland. Hedvig Lindahl groeide uit tot de eerste Zweedse keepster die in een WK-duel een strafschop stopte.

In de eerste helft was de neutrale toeschouwer in het Parc des Princes zonder meer de grote verliezer. Canada had meer balbezit en oogde gevaarlijker dan het team van Gerhardsson, maar in de laatste meters ging het telkens mis. Zweden maakte achterin een zekere indruk, maar stelde in offensief opzicht daarentegen teleur.

Zweden startte goed aan het tweede bedrijf en dat resulteerde in de 55e minuut in de 1-0. In een snelle counter was Kosovare Asllani al haar tegenstandsters te snel af, waarna Blackstenius de perfecte pass met een rake inzet achter Stephanie Labbe bekroonde. Luttele minuten later was Fridolina Rolfo dicht bij de 2-0, maar haar inzet ging net naast.

Het aandeel van Lindahl in de zege van Zweden was groot. Na een schot van Desiree Scott kreeg Asslani de bal tegen haar arm, waarna de VAR oordeelde dat er sprake van een strafschop was. De inzet van Janine Beckie vanaf elf meter was niet slecht, maar Lindahl verrichtte een sublieme redding en stopte de strafschop. De 2-0 van Zweden hing in het restant van de tweede helft in de lucht. De grootste kans was een schot van Asslani, die zag hoe Scott haar inzet van de doellijn haalde.

Zweden maakte zich in de slotfase ook nog gereed voor een strafschop, maar arbiter Kate Jacewicz trok haar eerdere beslissing weer in wegens buitenspel. De Zweedse voetbalsters gaven de zege niet uit handen, ook niet in de tien minuten extra tijd. Zweden, de vice-wereldkampioen van 2003, krijgt zaterdag de kans om zich te revancheren tegen Duitsland, dat vier jaar geleden tijdens het WK de Scandinavische vrouwen in de achtste finales een halt toeriep.