Judoka Van Dijke verliest EK-finale op straffen; brons voor Vermeer

Sanne van Dijke en Sanne Vermeer hebben op de Europese kampioenschappen judo bij de Europese Spelen in Minsk een medaille gehaald. Van Dijke verloor de finale in de klasse tot 70 kilogram en pakte zilver. Vermeer (-63 kg) verzekerde zich van een bronzen plak.

In de finale waren voor Van Dijke straffen beslissend. In de golden score won haar tegenstander Margaux Pinot uit Frankrijk. Van Dijke versloeg haar eerste wedstrijd Alena Prokopenko. Ze gooide de Russische vol op haar rug. Vervolgens trof de Nederlandse Alekansdra Samardzic. De judoka uit Bosnië-Herzegovina kwam met waza-ari op voorsprong, maar Van Dijke kreeg haar vervolgens in een houdgreep en won. In de kwartfinale moest Megan Fletcher (IRL) het veld ruimen. De als eerst geplaatste Marie Eve Gahie was de opponent voor de Nederlandse in de halve finale. Hier was Van Dijke met waza-ari te sterk.Ze was in haar eerste drie partijen op ippon te sterk voor Alena Prokopenko, Aleksandra Samardzic en Megan Fletcher. In de halve finales moest Marie Eve Gahie uit Frankrijk eraan geloven.

Sanne van Dijke pakt zilver op de Europese Spelen. (PRO SHOTS/Action Images)
Sanne van Dijke pakt zilver op de Europese Spelen. (PRO SHOTS/Action Images)

Het brons was voor Vermeer. Ze veroverde de medaille met een waza-ari score van de Duitse Martyna Trajdos. Het is de eerste EK-medaille voor de Nederlandse bij de senioren. Vermeer had in de eerste ronde een bye en nam het als eerste op tegen de Italiaanse Edwige Gwend. De Nederlandse won de partij met waza-ari. Vervolgens rekende Vermeer binnen een minuut af met de Russische Daria Davydova. In de halve finale trof de judoka uit Friesland de huidig wereldkampioen in deze klasse: Clarisse Agbegnenou. Een foutje in het begin zorgde voor een voorsprong voor de Française die ze uiteindelijk niet meer uit handen gaf.

Voor Kim Polling is het EK uitgelopen op een flinke teleurstelling. Ze verloor in de tweede ronde (klasse tot 70 kilogram) op ippon van de Zweedse Anna Bernholm. De viervoudig Europees kampioene was het toernooi nog goed begonnen met een overwinning op de Duitse Laura Vargas Koch. Polling verdedigde in Wit-Rusland haar Europese titel. De judoka stond een groot deel van het voorbije jaar aan de kant met een hernia en vertelde al voor het EK dat ze nog ritme mist. Ze zal nog hard aan de bak moeten om de Olympische Spelen te kunnen halen. Van Dijke heeft een grote voorsprong op de wereldranglijst. 

Net als voor Polling was het EK ook voor Juul Franssen snel voorbij. Ze ging in de tweede ronde op straffen onderuit tegen de Italiaanse Maria Centracchio. Franssen was in de categorie tot 63 kilogram als tweede geplaatst. Frank de Wit ging in de klasse tot 81 kilogram onderuit in de herkansingen. Hij liet zich verrassen door de Italiaan Antonio Esposito en moest genoegen nemen met plek zeven. De als eerste geplaatste Nederlander verloor eerder in de kwartfinales van de Hongaar Attila Ungvari. De Wit ging het EK nog voortvarend van start met zeges op de Duitser Timo Cavelius en Damian Stepien uit Polen.