Oranje hockeydames ook te sterk voor Australië: 3-1

Lang wist Nederland zondagmiddag in het Wagener Stadion het veldoverwicht tegen Australië niet uit te drukken in veel goals, op een sleeppush van Ireen van den Assem na. Dankzij doelpunten van Laurien Leurink en Maria Verschoor in het vierde kwart boekte Nederland alsnog een ruime overwinning: 3-1.

Plaatsing voor de Grand Final van de Hockey Pro League volgende week stond niet meer op het spel, want beide landen hadden zich na die knotsgekke campagne van uit- en thuiswedstrijden al gekwalificeerd voor de laatste vier. Eigenlijk was dit duel niets meer dan een generale repetitie, want de plekken één tot en met vier waren ook al verdeeld. Toch zaten er weer 6.500 toeschouwers op de tribune. Mede vanwege de successen zijn de Oranje Dames nog altijd razend populair.

Gedurende alle Pro League-wedstrijden die het Nederlands elftal over de hele wereld heeft gespeeld, van in China tot in de Verenigde Staten tot in Nieuw-Zeeland, was Australië het enige team dat Nederland wist te verslaan. Het riep de vraag op in hoeverre de Aussies het Oranje structureel moeilijk konden maken. Maar sinds Nederland de laatste weken steeds meer in een vaste samenstelling speelt, wordt het spel steeds beter. Ook nu was de zege van Oranje dikverdiend.

Een sleeppush over de grond en tegen de plank van Ireen van den Assem leverde in de veertiende minuut de openingsgoal voor Nederland op, in een fase waarin Oranje veel en veel sterker dan Australië was. Een schot van Marloes Keetels dat recht op keepster Rachael Lynch af ging, Marijn Veen die Lynch omspeelde maar voor een leeg doel naast tikte, een strafcorner van Caia van Maasakker die net langs de verkeerde kant van de paal zeilde: het hadden in het eerste kwart allemaal zomaar goals op kunnen leveren.