Noorwegen na thriller en via strafschoppen zeker van kwartfinaleticket

Noorwegen is zaterdagavond doorgedrongen tot de kwartfinales op het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk. In een uiterst spannend duel met Australië eigenden de vrouwen zich na strafschoppen de zege toe. Na negentig en 120 minuten stond het 1-1. 

Noorwegen en Australië wonnen twee duels in de groepsfase. Hun duel ging zaterdag aanvankelijk redelijk gelijk op. Australische Sam Kerr, al goed voor vijf goals in de groepsfase, schoot binnen een halve minuut naast. Heel snel daarna kopte Kristine Minde aan de overzijde in de handen van de Australische keeper.

Na een half uur brak de wedstrijd open toen Kerr de kans op 0-1 liet liggen en Noorwegen in de omschakeling toesloeg. Karina Saevik vond Isabell Herlovsen, waarna zij oog in oog met keeper Lydia Williams koel bleef en afrondde. Kort voor rust leek Australië de kans te krijgen om op gelijke hoogte, toen Maria Thorisdottir hands maakte en de bal op de stip ging. Scheidsrechter Riem Hussein bekeek op verzoek van de VAR echter de beelden en besloot haar besluit terug te draaien.

Australië herpakte zich prima na rust. Topscorer Kerr dacht na een kwartier al de gelijkmaker op zich te nemen, maar werd tot haar frustratie teruggefloten wegens buitenspel. Toch gaf de ploeg het niet op. De 1-1 viel alsnog. Elise Kellond-Knight nam vanaf de rechterkant een hoekschop, die door niemand werd aangeraakt en pardoes het doel in ging.

Er kwamen dertig minuten bij, waarin niet werd gescoord. Australië sneed zichzelf wel lelijk in de vingers toen Alanna Kennedy na 104 minuten de doorgebroken Lisa-Marie Utland bij het shirt pakte en met rood op zak kon vertrekken. 

In de strafschoppenserie gingen Kerr en Emily Gielnik meteen de fout in, terwijl de Noorse vrouwen hun eerste vier pogingen binnentrapten. De Scandinaviers gaan zodoende door naar de kwartfinales en nemen het daarin op tegen Engeland of Kameroen.

Noorwegen naar de kwartfinales. (PRO SHOTS/Imago)
Noorwegen naar de kwartfinales. (PRO SHOTS/Imago)