Iran executeert CIA-spion

Iran heeft een voormalig aannemer van het Iraans Ministerie van Defensie geëxecuteerd wegens spionage voor de Verenigde Staten. Jalal Hajizavar werd in de Gohardasht gevangenis in Karaj, ten westen van Teheran, opgehangen.

Bij Hajizavar thuis werden documenten en spionage-apparatuur gevonden. Na ondervraging bekende de man de spionage volledig, hij zou dit gedaan hebben in de hoop een grote som geld te krijgen. Zijn vrouw is veroordeeld voor het meehelpen met de spionage, zij mag vijftien jaar een Iraanse cel van binnen bekijken.

Iran deelt officieel de doodstraf uit voor onder andere moord, verkrachting, gewapende overval, zware drugsdelicten en militaire spionage. Het land krijgt wereldwijd veel kritiek op de vele executies die jaarlijks worden uitgevoerd.

Eerder deze week meldde de Iraanse regering dat het een CIA-spionagenetwerk had opgerold en onschadelijk gemaakt. Deze ontwikkelingen komen in een tijd waarin de Verenigde Staten en Iran elkaar op niet mis te verstane wijze aan het uitdagen zijn. Iran heeft inmiddels een Amerikaanse drone neergehaald, vermoedelijk een olietanker aangevallen en Amerika stond op het punt om drie doelen in Iran aan te vallen.