Jumbo-Visma wint opnieuw na chaos in finale ZLM Tour

Opnieuw heeft Jumbo-Visma gewonnen in de ZLM Tour. Na Jos van Emden in de proloog en twee keer Dylan Groenewegen in de vlakke etappes, was het vandaag aan Amund Grøndahl Jansen in de heuvelachtige rit. Mike Teunissen werd tweede en verstevigde daarmee zijn leiderspositie.

Dat Jumbo-Visma nogmaals eens won was deels te verwachten, maar na de etappe zal het vooral gaan om de veiligheid van de wedstrijd. Na een etappe door de Limburgse heuvels kon de laatste plaatselijke ronde niet meer worden afgemaakt omdat er te veel wagens op het parcours aanwezig waren. 

De wedstrijdjury besloot dan ook om te ingrijpen en de wedstrijd in te korten. De laatste plaatselijke ronde werd niet meer verreden, alleen werd dat pas op drie kilometer van de nieuwe finish bekendgemaakt. 

In de laatste drie kilometer speelde Jumbo-Visma het perfect uit. Jansen trok ten aanval en reed in de laatste kilometer weg bij de rest. Achter de Noor sprintte Teunissen naar de tweede plaats en verstevigde daarmee zijn leiderstrui.

Even later kwamen werden wat details bekendgemaakt over de ontstaande situatie : er had een aanrijding plaats tussen een motoragent en een auto die op het parcours verscheen.

"Het gebeurde vlak voor ons", zegt koersdirecteur Jean-Paul van Poppel achteraf in een verklaring tegen Wielerflits. "Een auto op het parcours maakte aanstalten om vaart te minderen. Op het moment dat de politie-agent wilde passeren, draaide die auto een privé-terrein op. De politie-agent kon geen kant meer op. Hij is afgevoerd naar het ziekenhuis met vermoedelijk iets aan zijn hand."