Boogschutters beginnen sterk op Europese Spelen, bokser Müllenberg wint

In het Wit-Russische Minsk zijn vrijdag de Europese Spelen van start gegaan, de tweede editie na Baku 2015. Elk ander continent - behalve Antarctica - had al een eigen multisportevenement, sinds vier jaar heeft ook Europa dat.

Op de eerste dag stonden onder meer de kwalificaties voor de boogschutters op het programma. We beginnen bij de mannen met de recurveboog, een olympisch onderdeel. Sjef van den Berg noteerde de derde score, Jan van Tongeren en Steve Wijler gaan met de negende en tiende score de knockoutfase in. De drie hebben zo allemaal een bye en beginnen maandag in de tweede ronde.

Bij de vrouwen stond oranje bovenaan: Gabriela Bayardo was met 666 punten de beste van iedereen, vier punten voor de nummer twee. De 25-jarige stapte onlangs over van Mexico naar Nederland, waar ze inmiddels al enige tijd woont wegens haar relatie met compoundschutter Mike Schloesser, die in de compoundkwalificatie de tweede score op liet tekenen. Sanne de Laat was bij de compoundvrouwen goed voor de tiende plek.

In de gemengde recurvewedstrijd hadden Bayardo en Van den Berg een bye in de eerste ronde, waarna Georgië in de achtste finales met moeite geklopt werd: een 0-4 achterstand werd omgedraaid naar 4-4, waarna het Nederlandse duo de tiebreak op één punt won. De kwartfinale tegen Wit-Rusland volgt zondag, als ook De Laat en Schloesser in de kwartfinales van de gemengde compoundwedstrijd in actie komen.

Bokser Peter Müllenberg begon zijn jacht op een medaille goud: de Armeniër Henrik Sargsyan won de eerste ronde volgens alle vijf juryleden, maar in de tweede en derde ronde had Müllenberg de overhand en trok hij het gevecht uiteindelijk ook naar zich toe.

In het 3x3-basketbal begonnen de Nederlandse heren niet goed: Lenno Witteveen, Jan Driessen, Mack Bruining en Jaouad Darib verloren met 16-18 van Tsjechië. De dames deden het beter: Zwitserland werd door Janine Guijt, Laura Cornelius, Janis Boonstra en Rowie Jongeling met 18-14 aan de kant geschoven. Voor beide ploegen volgt zondag de tweede wedstrijd.

Zaterdag worden in Minsk de eerste medailles verdeeld en wel in het acrogym, boogschieten, wegwielrennen, judo, de ritmische gymnastiek, sambo en in het schieten. Bij het boogschieten - het mannenrecurveteam - en in de vrouwenwegwedstrijd maakt Nederland prima kans op een medaille.