Zestien landen over in strijd om wereldtitel vrouwenvoetbal

Het WK voetbal voor vrouwen in Frankrijk kent nog zestien landen die kans maken op de titel. De groepsfase zit erop en vanaf zaterdag is het tijd voor de knock-outfase, te beginnen met de achtste finales.

Duitsland - Nigeria; zaterdag 22 juni 17.30 uur
Duitsland won de wereldtitel in 2003 en 2007 en strandde vier jaar terug in de halve eindstrijd. In de groepsfase werden China en Spanje met 1-0 opzij geschoven, Zuid-Afrika werd met 4-0 geklopt.

Nigeria is al decennia hét vrouwenteam in Afrika, waar ze op een enkele uitzondering na altijd de titel pakken. Ze zijn er dan ook elk WK bij geweest, maar haalden alleen in 1999 de kwartfinales. Noorwegen (0-3) en Frankrijk (0-1) waren te sterk, een 2-0 zege op Zuid-Korea bracht Nigeria alsnog naar de laatste zestien.

Noorwegen - Australië; zaterdag 22 juni 21.00 uur
Noorwegen is de wereldkampioen van 1995, maar haalde in 2007 voor de vierde en laatste keer de halve finales. In de groepsfase won de ploeg met 3-0 van Nigeria en met 2-1 van Zuid-Korea, terwijl Frankrijk met 1-2 te sterk was.

Op het eerste WK na is Australië altijd van de partij geweest en op de vorige drie WK's leverde dat een plekje in de kwartfinales op, maar meer ook niet. Een 1-2 nederlaag tegen Italië opende het toernooi dit keer, maar daarna werden Brazilië (3-2) en Jamaica (4-1) verslagen.

Engeland - Kameroen; zondag 23 juni 17.30 uur
Vier jaar geleden schopte Engeland het voor het eerst tot de halve finales, met een derde plek als resultaat. De ploeg is lekker bezig in Frankrijk: Schotland (2-1), Argentinië (1-0) en Japan (2-0) werden allemaal aan de kant geschoven.

Kameroen debuteerde vier jaar terug en ging eruit in de achtste finales, dit keer krijgen ze een nieuwe kans. Canada (0-1) en Nederland (1-3) waren te sterk, maar in een bizarre slotfase en dankzij een goal in de 95e minuut werd Nieuw-Zeeland met 2-1 verslagen, waardoor Kameroen de knockoutfase in gaat.

Frankrijk - Brazilië; zondag 23 juni 21.00 uur
Gastland Frankrijk schopte het in 2011 tot de halve finales, vier jaar terug waren de kwartfinales het eindstation. Dit keer is men in elk geval goed bezig: Zuid-Korea (4-0), Noorwegen (2-1) en Nigeria (1-0) werden allemaal verslagen voor het Franse publiek.

Een grootmacht bij de mannen, iets minder bij de vrouwen: Brazilië haalde alleen in 2007 de (verloren) finale, vier jaar terug was Australië in de achtste finales te sterk. Die ploeg won nu ook in de groepsfase (2-3), maar dankzij zeges op Italië (1-0) en Jamaica (3-0) staan As Canarinhas wel bij de laatste zestien.

Martha na haar zeventiende WK-doelpunt (Pro Shots / Action Images)
Marta na haar zeventiende WK-doelpunt (Pro Shots / Action Images)

Spanje - Verenigde Staten; maandag 24 juni 18.00 uur
Spanje debuteerde vier jaar terug en haalde de knockoutfase niet, dat is nu wel gelukt. Een 3-1 zege op Zuid-Afrika opende het bal, waarna Duitsland met 0-1 te sterk was. Dankzij een 0-0 gelijkspel tegen China mogen de Spaanse dames zich nog altijd titelkandidaat noemen, officieel in elk geval.

Dé absolute grootmacht in het vrouwenvoetbal: de Verenigde Staten. In zeven WK's haalde de ploeg altijd de halve finales, in 1991 en 1999 werd de wereldtitel gepakt en ze zijn ook de regerend wereldkampioenen. Thailand werd met 13-0 naar de slachtbank gebracht, Chili (3-0) en Zweden (2-0) kwamen er genadiger af, maar de VS is wederom een grote titelkandidaat.

Zweden - Canada; maandag 24 juni 21.00 uur
Zweden is de verliezend finalist van 2003 en haalde ook twee keer de halve finales. Dankzij zeges op Chili (2-0) en Thailand (5-1) werd de laatste zestien bereikt, een 0-2 nederlaag tegen de VS kon dat niet meer stoppen.

In 2003 bereikte Canada de halve finales, vier jaar terug strandde de ploeg in eigen land in de kwartfinales. Kameroen (1-0) en Nieuw-Zeeland (2-0) werden dit keer aan de kant gezet, Nederland bleek in een prima duel met 1-2 te sterk en dus zat groepswinst er niet in.

Italië - China; dinsdag 25 juni 18.00 uur
Italië is na twintig jaar terug op het WK en het gaat eigenlijk heel goed. Australië werd met 2-1 verrassend verslagen, Jamaica kreeg met 5-0 klop. Tegen Brazilië leed de ploeg een 0-1 nederlaag, maar dat bracht plaatsing voor de knockoutfase niet meer in gevaar.

China haalde in 1995 de halve finales en vier jaar later zelfs de finale, maar daarna ging het minder soepel en werd zelfs een WK gemist. Dit keer bleek Duitsland met 1-0 te sterk en werd Zuid-Afrika met 1-0 geklopt, waarna een 0-0 tegen Spanje de Aziatische ploeg nog net naar de volgende ronde bracht.

Nederland - Japan; dinsdag 25 juni 21.00 uur
Nederland was er vier jaar geleden voor het eerst bij. Nu is Oranje er weer bij en dat gaat prima: Nieuw-Zeeland (1-0), Kameroen (3-1) en Canada (2-1) gingen voor de bijl en de Europees kampioen lijkt zeker niet kansloos te zijn voor een goede klassering.

Japan kwam drie WK's op rij niet voorbij de groepsfase en werd in 2011 dan ineens wereldkampioen. Vier jaar geleden verloren ze de finale en in Frankrijk gaat het nog niet helemaal lekker: Argentinië sleepte er een 0-0 uit, Schotland werd met 2-1 geklopt en Engeland was met 0-2 te sterk.

Nederland speelt voor een plek in de kartfinale tegen Japan (Pro Shots / Remko Kool)
Nederland speelt voor een plek in de kwartfinale tegen Japan (Pro Shots / Remko Kool)