Rolstoelbasketbalsters willen eigen publiek imponeren op EK

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben een missie: de Europese titel prolongeren èn het Nederlandse publiek verrassen. De ploeg wil dolgraag aan eigen publiek tonen hoe attractief rolstoelbasketbal is en hoe goed ze zijn.

Dat moet van 30 juni tot 7 juli gaan gebeuren in het Topsportcentrum in Rotterdam, waar het EK op het programma staat. Naast de Europese titel strijden de landen om een plek bij de eerste vier, wat plaatsing voor de Paralympische spelen van 2020 in Tokyo betekent. Het wedstrijdprogramma heeft een piek voor Oranje op 2 en 3 juli als de nummers twee en drie van de wereld als tegenstander gepland staan: Groot-Brittannië en Duitsland.

Bijzondere verhalen
Er zitten veel bijzondere verhalen achter de speelsters van het Nederlands team. Sommigen zitten al vanaf jonge leeftijd in een rolstoel, anderen recenter, bijvoorbeeld vanwege botkanker (Bo en Xena), een motorongeluk (Ilse) of een val van de brug als turnster (Carina). Ze willen echter niet 'zielig' zijn: ze hebben hun kracht gevonden in de sport en willen juist uitdragen hoe waardevol basketbal voor ze is geworden. Bovendien willen ze tonen dat ze aan pure topsport doen. Alle speelsters trainen 20-24 per week en ontvangen een A-status van NOC*NSF. Hun motto: The sky is the limit.

Nederlands rolstoelteam Europees kampioen
De dames pakten vorig jaar de wereldtitel (Basketbal.nl)