Zelfmoordwapen Van Gogh geveild

De roestige revolver waar naar verluidt kunstschilder Vincent van Gogh zichzelf mee van het leven beroofde is dinsdag per opbod verkocht. Het wapen werd verkocht voor 162.500 euro.

De Lefaucheux revolver met een kaliber van 7 millimeter werd door het veilinghuis in Parijs omschreven als het 'meest beroemde wapen in de wereld van de kunst'. Alhoewel het veilinghuis een slag om de arm hield of het inderdaad het wapen was dat Van Gogh gebruikte om zelfmoord te plegen, gaven ze wel een aantal aanwijzingen dat het wel degelijk het wapen van Van Gogh moet zijn geweest.

Het wapen werd namelijk gevonden op de plek waar Van Gogh zichzelf neerschoot, het kaliber bevestigt de grootte van de schotwond in de kunstschilder en het wapen moet sinds ongeveer 1890, het jaar waarin Van Gogh zelfmoord pleegde, in de grond begraven hebben gelegen.

Een boer vond het wapen in de jaren zestig van de vorige eeuw niet ver van het Franse dorpje Auvers-sur-Oise, waar de schilder stierf, in het veld waar Van Gogh zichzelf van het leven wilde beroven door zichzelf in de buik te schieten. De boer gaf het wapen aan de eigenaren van een herberg en nazaten van hen besloten het wapen te laten veilen.

Het wapen is in 2016 tentoongesteld in het Van Gogh Museum als onderdeel van de expositie 'De waanzin nabij. Van Gogh en zijn ziekte'. Het veilinghuis heeft de naam van de huidige eigenaar niet bekend gemaakt.