Oranje dames demonstreren overmacht als nummer 1 van Hockey Pro League

De Oranje hockeydames spelen volgende week donderdag als de nummer 1 van de FIH Pro League de halve finale van de Grand Final tegen Duitsland. Nederland stelde donderdagavond op Kampong in Utrecht de eerste plaats veilig door een overtuigende 2-1 zege op Argentinië.

De andere halve finale wordt gespeeld tussen Argentinië en Australië, zondag in het Wagener Stadion de laatste tegenstander van de Nederlandse ploeg in de poulefase. De finale in het Wagener Stadion is volgende week zondag. In dat finaleweekend moet, zes weken voor de start van het EK in Antwerpen en iets meer dan een jaar voor de Olympische spelen in Tokio, duidelijk worden of er nog een land is dat het de Nederlandse veelvraat nog echt lastig gaat maken in de jacht op de volgende gouden plak.

Als de nieuwe Pro League namelijk een ding heeft aangetoond of eigenlijk heeft bevestigd, is het dat er mondiaal geen maat staat op deze Oranje dames. In welke samenstelling bondscoach Alyson Annan de afgelopen vijftien wedstrijden ook aantrad in de Pro League, hoe druk het (club)programma ook was of hoe gering de belangen ook waren, elke keer gingen de oranjehemden juichend van het veld. Okay, de uitwedstrijd tegen Australië werd met 1-0 verloren. Maar dat was de bekende uitzondering op de regel. In analogie van oud-voetballer Gary Lineker kunnen we langzamerhand wel zeggen: ‘Dameshockey is een eenvoudig spel: 22 speelsters rennen achter een bal aan en op het einde winnen de Nederlanders.’

De speelsters die donderdag voor Nederland ‘achter de bal aan renden’, hebben bijna allemaal een wereldtitel achter hun naam staan. Liefst zestien van de achttien schitterden vorig jaar in Londen. Alleen Marijn Veen en Maria Verschoor ontbraken destijds. Zij nemen in de selectie nu de plaats in van Kitty van Male en Carlien Dirkse van den Heuvel, die beiden zijn gestopt na het WK.

Op papier was Argentinië donderdagavond een echte tegenstander, die het de Nederlandse dames in het verleden goed lastig maakte. Inmiddels is de laatste nederlaag van Oranje tegen de Zuid-Amerikanen echter alweer drie jaar geleden. Dolgraag willen de Argentijnen daaraan een vervolg geven. Ze hebben daarvoor enkele oude sterren teruggehaald en hun succescoach Carlos Retegui aangesteld.

Op de bomvolle en gezellige Klapperboom nam Argentinië zelfs brutaal de leiding. Na een heerlijke actie van Maria Granatto, die door de Nederlandse defensie soleerde, schoof Micaela Retegui de 0-1 achter Veenendaal.

Die voorsprong was overigens alles behalve terecht, want Oranje was vanaf de eerste afslag de betere ploeg en kreeg voor de openingstreffer al een paar goede kansen. Het antwoord van Oranje na de goal van Retegui liet vervolgens slechts twee minuten op zich wachten. De actie van Lidewij Welten was zeker zo puntgaaf als die van Granatto, maar de aanvaller kreeg in eerste instantie niet de terechte beloning. Dat gebeurde wel in tweede instantie, toen Welten zelf de toegekende strafcorner van Van Maasakker tot doelpunt verlengde: 1-1.

Een paar minuten later was het zelfs al 2-1. De aanval werd opgezet door Eva de Goede met een heerlijke pass, via Maria Verschoor belandde de bal bij Frédérique Matla, die een interland niet had gescoord en nu weer feilloos afrondde. Het toch al enthousiaste publiek op de Klapperboom ging uit zijn dak. Na de moesson van woensdagavond tijdens de wedstrijd van de Oranje Heren genoten de ruim 4000 fans in Utrecht van de heerlijke zomerse avondzon.

Op het veld zagen zij in de tweede helft bepaald geen zomeravondhockey, maar spectaculair was het ook niet. Dat kwam niet zozeer door het gebrek aan inzet van de Argentijnen, want die bleven passievol zoeken naar de gelijkmaker. Maar simpelweg omdat het krachtsverschil tussen beide teams te groot was. Oranje speelde solide, gaf geen kans meer weg en verzuimde alleen om de score verder uit te bouwen. Kansen kreeg de ploeg van Annan wel. Dat gebrek aan doeltreffendheid bij Oranje is misschien wel het enige lichtpuntje, waaruit de concurrentie hoop kan putten aan de vooravond van de Grand Final.

Oranje dames demonstreren overmacht als nummer 1 van Hockey Pro League (Pro Shots / Joep Leenen)
Oranje dames demonstreren overmacht als nummer 1 van Hockey Pro League (Pro Shots / Joep Leenen)