Groenewegen sprint naar zege in ZLM Tour, Van Emden blijft leider

Dylan Groenewegen heeft de eerste rit in de ZLM Tour gewonnen. De Nederlandse topsprinter, die zich hier voorbereidt voor de Tour de France, was in de massasprint te snel voor de Let Emīls Liepiņš en de Australiër Caleb Ewan. Jos van Emden, die woensdag de proloog won, blijft leider van de Nederlandse rittenkoers.

De eerste rit in de ZLM Tour trok door de gemeente Zeeland en was gemaakt voor de sprinters. Lange tijd reden er vier renners vooruit, maar in het peloton was er altijd de controle van de sprintersploegen. In de laatste vijf kilometer werd de kopgroep teruggepakt en kon er gesprint worden voor de overwinning.

Even zag het ernaar uit dat het zonder Groenewegen moest gebeuren. De Nederlander was in de laatste vijftien kilometer bij een val betrokken, maar na een achtervolging van vijf kilometer kon de snelle man van Jumbo-Visma weer de aansluiting vinden. Daarna zette de sprinttrein van Jumbo-Visma vooraan af, waarna Groenewegen het afmaakte voor de Nederlandse ploeg. Het was voor Groenewegen alweer zijn negende overwinning van het seizoen.

In de top van het klassement veranderde er weinig. Van Emden (Jumbo-Visma) blijft aan de leiding staan van het algemeen klassement. Zijn ploeggenoten Mike Teunissen en Tony Martin zijn tweede en derde op twee seconden van de Nederlander. Groenewegen is nu de vierde man van Jumbo-Visma in de top tien van het algemeen klassement. Hij staat op een achtste plaats met een achterstand van dertien seconden.