Rusland betreurt 'ongegronde conclusies' MH17

Rusland noemt de "absoluut ongegronde" beschuldigingen van het internationale onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17, betreurenswaardig. Woensdag werd bekendgemaakt dat het Russische leger hoogstwaarschijnlijk bij het incident betrokken was.

Drie Russen en een commandant van Oekraïense afkomst werden genoemd als medeverantwoordelijken voor de vliegramp waarbij 298 burgers de dood vonden. Het internationale onderzoeksteam concludeerde dat de vier vochten aan de kant van de rebellen die gesteund zouden worden door Rusland. Dat land leverde waarschijnlijk dan ook de BUK-raket waarmee het vliegtuig werd neergehaald.

Lees ook: Vervolging vier verdachten neerhalen MH17

Het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken betreuren de beschuldigingen. "De beschuldiginen werden niet gestaafd met bewijs en de gevolgde bewijsvoering was niet volledig samenhangend", volgens het ministerie. Daarbovenop blijft het onderzoeksteam aangeboden Russische informatie, zoals geheime informatie over het verdachte BUK-systeem, radardata én de resultaten van een experiment waarbij de effecten van een BUK-raket op een vliegtuigcockpit werden bekeken, negeren.

"Sinds dag één helpt Rusland volledig en vrijwillig mee met het vinden van de waarheid omtrent deze verschrikkelijke ramp", vervolgt de mededeling van het ministerie, die nogmaals aangeeft dat Rusland slechts tweede viool mocht spelen bij het onderzoek.

Kiev daarentegen, kreeg een plek op de eerste rij. Oekraïne was daardoor in de gelegenheid om 'bewijs te fabriceren' en alle verantwoordelijkheid betreffende het niet sluiten van het luchtruim van zich af te gooien. De beslissing om het luchtruim ten tijde van de militaire onrust open te houden werd in 2015 nog hevig bekritiseerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Lees ook: Maleisië gelooft niet in MH17-schuld Rusland

Ondanks de beschuldigingen blijft Moskou bereid om met het onderzoeksteam samen te werken en de werkelijke daders van deze ramp voor het gerecht te brengen.