Duits parlement bijeen vanwege politieke moord

De moord op de christendemocratische politicus Walter Lübcke, begin juni, heeft een schok teweeggebracht in Duitsland. Het Duits parlement zal in een speciale zitting bijeen komen vanwege de moord met mogelijk politiek oormerk op de voorzitter van de regioraad in Kassel.


De vermoorde Walther Lübcke (Foto: gettyimages)

De hoofdverdachte, de 45-jarige Stephan E., is een Duitse neonazi en er wordt vermoed dat hij niet alleen gehandeld heeft, maar onderdeel is van een grotere rechts-extremistische groepering. E. was geen onbekende van de Duitse politie. Zo wordt E. in verband gebracht met aanslagen op asielzoekerscentra en heeft hij contact met een gewapende groep, genaamd Combat 18.

Lübcke was een groot voorstander van een ruimhartig migrantenbeleid en werd thuis, zittend op zijn terras, van dichtbij door het hoofd geschoten. Hij werd al geruime tijd bedreigd, maar nu is dan uiteindelijk het daad bij het woord gevoegd. Mocht de verdachte veroordeeld worden voor 'politieke moord', dan is hij de eerste in Duitsland in dertig jaar die voor dat vergrijp veroordeeld wordt. In 1991 werd de SPD-politicus Detlev Rohwedder door een nog onbekende scherpschutter vermoord.

Lees ook: CDU-politicus overleden onder verdachte omstandigheden

De politicus was een grote steun voor bondskanselier Angela Merkel in haar strijd voor de migranteninflux bij onze oosterburen. In het jaar dat Duitsland overspoeld werd met meer dan een miljoen migranten, wilde Lübcke op dezelfde voet verder gaan. "Wie dat niet wil, moet het land maar uit", zo bracht hij in 2015 hard zijn mening over criticasters van het ruimhartige migrantenbeleid.

Door tegenstanders werd hij na die woorden al snel als verrader neergezet en begonnen de bedreigingen, met een trieste begrafenis als besluit.