Chaos en controverse in World Boxing Super Series, Tyson Fury domineert

Voor de boksliefhebbers keren we weer even terug naar het weekeinde, waarin vooral gevochten werd in de World Boxing Super Series. In het Letse Riga stonden de halve finales op het programma in het cruisergewicht (-90,7kg) en dat leverde flink wat controverse op.

Kersvers WBO-wereldkampioen Krzysztof Glowacki (31-1) uit Polen nam het op tegen thuisheld Mairis Briedis (25-1). In de tweede ronde gaf Glowacki zijn opponent een klap onderaan de schedel, waarna Briedis reageerde met een elleboog in het gezicht. Scheidsrechter Robert Byrd, ooit een van 's werelds allerbesten, leek nauwelijks door te hebben wat er gebeurde en bestrafte Briedis slechts met één punt in plaats van mogelijk een diskwalificatie.

De Let kon Glowacki aan het eind van de ronde nog eens hard raken, terwijl de bel volop ging: de ronde was al afgelopen, maar Byrd hoorde het niet en hij telde weer voor Glowacki, tot ongenoegen van de Poolse hoek. In de derde ronde was het snel klaar met de Pool, die door Briedis definitief tegen het canvas gemept werd. Hij won het duel zo, maar Glowacki's kamp gaat vrijwel zeker protest indienen tegen de gang van zaken.

Briedis - Glowacki (Bron: YouTube)

In de andere halve finale vocht de Cubaan Yunier Dorticos (23-1) tegen de Amerikaan Andrew Tabiti (17-0) en dat ging er een stuk normaler aan toe. In de tiende ronde sloeg Dorticos zijn opponent met een harde rechter op diens kaak tegen de grond en daarmee was het gedaan. Dorticos staat aan het eind van het jaar dus in de finale, of dat tegen Glowacki of Briedis is moet de tijd uitwijzen.

In Las Vegas stapte zwaargewicht Tyson Fury (27-0) de ring weer in na zijn op z'n zachtst gezegd merkwaardige split draw tegen wereldkampioen Deontay Wilder. De Duitser Tom Schwarz (24-0) kreeg de kans van zijn leven, maar was eigenlijk gewoon kansloos en nog voor de tweede ronde was afgelopen maakte Fury al definitief een einde aan de hoop van zijn opponent.

Fury - Schwarz (Bron: YouTube)

Een Brits onderonsje was het hoofdmenu in Leeds, waar de twee ongeslagen vedergewichten (-57,2kg) Josh Warrington (28-0) en Kid Galahad (26-0) het tegen elkaar opnamen, met als inzet Warrington's IBF-wereldtitel. Dat werd een fraai gevecht, waarin beide heren flinke klappen uitdeelden, en na afloop zorgde dat dan ook voor een split decision: één scheidsrechter voor Galahad, één voor Warrington....en de laatste ging ook naar Warrington, die zijn titel dus verdedigde.

De Oekraïner Artem Dalakian (18-0) bleef tot slot ook ongeslagen. In zijn eigen Kiev ontving hij de Thaise uitdager Sarawut Thawornkham (20-1) en in de tiende ronde deelde Dalakian de beslissende klappen uit, waardoor hij nog altijd de WBA-wereldkampioen is in het vlieggewicht (-50,8kg).

De hoogtepunten van Warrington - Galahad (Bron: YouTube)