Burgerinitiatief EHBO-onderwijs massaal ondersteund

Acht politieke jongerenpartijen steunen met ruime meerderheid het burgerinitiatief om EHBO-les op te nemen in het voortgezet onderwijs. De jongerenorganisaties CDJA, DWARS, Jonge Democraten, JOVD, Jonge Socialisten, Perspectief, PINK en SGP-jongeren scharen zich achter het initiatief om EHBO-onderwijs vast onderdeel te maken van het lesaanbod op middelbare scholen.

Het burgerinitiatief om EHBO in het voortgezet onderwijs te krijgen, is genomen door het Rode Kruis, een groep artsen verenigd in Schok en Pomp en Radio 10 DJ Rob van Someren. De benodigde 40.000 handtekeningen om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen zijn met meer dan 60.000 handtekeningen ruimschoots binnen en worden vandaag aangeboden aan de Tweede kamer.

De politieke jongerenorganisaties zien onderwijs als dé plek waar jongeren levensreddende vaardigheden kunnen opdoen. Door hen te leren wat ze moeten doen in een noodsituatie, zullen ze ook sneller een ander te hulp schieten bij een ongeval als dat nodig is. Snel handelen bij een ongeval speelt een grote rol bij de mate van herstel en de overlevingskans van een slachtoffer.

De voorzitters van de jongerenorganisaties vinden het belangrijk dat scholieren in het voortgezet onderwijs leren om mensen in nood te kunnen helpen. Deze vaardigheden zijn eenvoudig op jonge leeftijd in het voortgezet onderwijs te leren en in weinig uren. Via het onderwijs kan op den duur vrijwel de gehele Nederlandse bevolking worden bereikt waardoor uiteindelijk een groot deel van de bevolking over deze vaardigheden beschikt.

De politieke jongerenorganisaties stellen voor dat deze EHBO-lessen in de vorm van trainingen worden gegeven door professionals van buiten de school, zodat deze verandering geen extra belasting voor docenten met zich meebrengt. Door jongeren vroeg kennis te laten maken met EHBO zullen zij, en met hen de rest van de samenleving, hiervan profiteren voor de rest van hun leven.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)