Zweden en VS door op WK voetbal

De voetbalsters uit Zweden en Verenigde Staten hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap voetbal. Zweden won met 5-1 van Thailand en de VS boekte een 3-0 zege op Chili. Beide landen hebben nu zes punten en strijden over vier dagen om de groepswinst. 

Zweden won dankzij treffers van Linda Sembrant, Kosovare Asllani, Fridolina Rolfö, Lina Hurtig en Elin Rubensson (strafschop) namens Zweden en de Thaise Kanjana Sungngoen. Bij rust stond het 3-0. In de blessuretijd zorgde Sungngoen voor een klein Thais feestje door na een snelle counter te scoren. Uiteindelijk werd het nog 5-1 door de benutte strafschop van Rubensson. 

Er staat vooralsnog geen maat op de Amerikaanse vrouwen tijdens het WK. Na de ontmanteling van Thailand werd nu via een demonstratiepotje tegen Chili (3-0) de volgende ronde bereikt. Een wedstrijd was het namelijk geen moment. Toen Carli Lloyd na tien minuten met een steenharde volley voor de 1-0 tekende, had de Verenigde Staten al enkele grote kansen laten liggen. Na rake kopballen van Julie Ertz en wederom Lloyd leek tien minuten voor rust een tweede monsterscore alsnog in de maak.

De Amerikaanse vrouwen traden aan zonder Alex Morgan, die tegen Thailand nog vijf keer had gescoord. Ook routinier Megan Rapinoe werd door bondscoach Jill Ellis op de bank gehouden. Dat het bij drie treffers uit twintig kansen bleef, mag een smetje genoemd worden. 

Over vier dagen spelen de VS en Zweden tegen elkaar. Het duel is belangrijk, want de nummer twee uit de groep speelt tegen Nederland of Canada in de achtste finales. De groepswinnaar speelt tegen de nummer twee van groep B.