Marquez domineert MotoGP in Barcelona, eerste podium Quartararo

Marc Marquez heeft met grote overmacht de Grand Prix van Catalonië in de MotoGP gewonnen. De regerend wereldkampioen was de beste in Barcelona, hoewel het gros van zijn concurrenten al vroegtijdig op het asfalt lagen.

Vanaf de vijfde plek greep Andrea Dovizioso de leiding, voor Marc Marquez en polesitter Fabio Quartararo, hoewel ook Maverick Viñales zich gelijk voorin kwam melden. Jorge Lorenzo ging ook lekker: hij vertrok vanaf plek tien en na een paar bochten reed hij met zijn Honda op plek vier, achter zijn door Viñales verschalkte teamgenoot Marquez.

Al snel opende Lorenzo de aanval op plek drie, maar dat ging niet helemaal soepel: hij tikte Dovizioso omver en schoffelde ook Viñales onderuit, terwijl Valentino Rossi de boel ook niet meer kon ontwijken en eveneens nader kennis maakte met de grond. Achter Marquez lag Danilo Petrucci zo ineens op plek twee, voor Quartararo, Alex Rins en Jack Miller.

Marquez was al snel met de noorderzon vertrokken, Rins opende daarachter na enige tijd de aanval op Petrucci. Die twee voerden een groepje aan met verder ook nog Quartararo en Miller, terwijl Joan Mir probeerde om eraan te blijven hangen. Met zeven ronden te gaan ging Rins de fout in en viel hij terug naar plek zeven, waardoor Quartararo via Petrucci de tweede plek over kon nemen.

Crutchlow lag inmiddels op plek vijf en was zelfs de snelste man op de baan, maar de Brit overschatte zichzelf weer eens en denderde het grind in. Marquez reed onbedreigd naar de winst, Quartararo pakte in zijn zevende race 'eindelijk' zijn eerste MotoGP-podium en Petrucci ging er met plek drie vandoor.