Kalifaatkinderen opgevangen door IS-aanhangende grootouders

De Raad van de Kinderbescherming luistert niet naar waarschuwingen van extremisme bij opvangouders voor teruggekeerde kalifaatkinderen. In 2018 werden teruggekeerde kinderen bij geradicaliseerde grootouders geplaatst, geheel tegen de wens van de gemeente Ede in.

De kinderbescherming krijgt bij dit soort beslissingen hulp van het Landelijk Adviesteam minderjarige Terugkeerders, een steunpunt bestaande uit traumadeskundigen en experts van het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) dat moet onderzoeken of er extremistische ideeën aanwezig zijn bij opvangouders.

De familie van een jihad-moeder werd door dit adviesteam gescreend, terwijl de moeder in de gevangenis zat. Het in Ede woonachtige Irakese echtpaar bleek na oppervlakkig onderzoek van het LSE ongevaarlijk en de kinderen zouden onder hoede van hun grootouders veilig zijn.

Burgemeester René Verhulst van Ede is hoogst verbaasd over deze uitslag. De familie staat juist bekend als geradicaliseerd en meerdere leden van het gezin zijn inmiddels afgereisd naar het kalifaat; naast de moeder ook nog een broer en hun vader. Volgens de gemeente levert de opvang groot gevaar voor de kinderen op.

Helaas, de kinderbescherming blijft doof en vertrouwt op hun rapport. De kinderen gaan naar hun grootouders.

Tijdens de rechtzaak tegen de jihadmoeder blijkt de vader een grote rol gespeeld te hebben in de radicalisering van de familie. Hij schreef in 2014 onder andere een brief naar de gouverneur van de staat IS, waarin stond dat hij met zijn familie in het kalifaat wilde wonen. Verder omschreef hij het kalifaat in bewonderende termen. In 2015 werd bij een politieinval een grote IS-poster aangetroffen.

De kinderbeschermig weet echter van geen wijken en de kalifaatkinderen, 1 en 3 jaar oud, wonen nog steeds bij hun grootouders. "Als de ouder competent is en het kind voelt zich er veilig, kun je een kind daar toch plaatsen. Want waar beginnen en eindigen foute en goede ideeën? Ook een jihadistische moeder kan een goede moeder zijn,” klinkt het onwaarschijnlijke antwoord van een therapeut.

De jihadmoeder werd overigens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden.