MotoGP-rookie Quartararo pakt 2e pole

Fabio Quartararo heeft al zijn tweede poleposition in de MotoGP te pakken. De Franse rookie, pas 20 jaren jong, deed dat eerder al in Jerez en zaterdag zette hij zijn Yamaha op het circuit van Barcelona op de eerste plek.

Wereldkampioen Marc Marquez moest op zijn Honda 0,015 seconden toegeven op Quartararo, Maverick Viñales (Yamaha) was 0,226 seconden te langzaam en hield Quartararo's teamgenoot Franco Morbidelli daardoor met één duizendste van een seconde van de eerste startrij.

Valentino Rossi start vanaf de vijfde plek en parkeert zijn Yamaha naast de Ducati van Andrea Dovizioso. Diens teamgenoot Danilo Petrucci voert startrij drie aan, voor Alex Rins (Suzuki) en Cal Crutchlow (Honda).

In de Moto2 was er een eerste poleposition ooit voor de Spanjaard Augustu Fernandez, die de Zwitser Thomas Lüthi met 0,021 seconden het nakijken gaf. De Brit Sam Lowes kwam 0,029 tellen tekort, ook Jorge Navarro, Fabio Di Giannantonio en Alex Marquez bleven binnen één tiende van een seconde van Fernandez. Bo Bendsneyder (+0,638) start vanaf plek veertien.

De pole in de Moto3 was er voor Gabriel Rodrigo. Even leek de 18-jarige Japanner Ai Ogura te stunten, maar hij kwam 0,021 seconden tekort om Rodrigo te verslaan. Tony Arbolino gaf ruim drie tienden toe en completeert de eerste startrij.

De Moto3 opent de racedag in Catalonië zondag om 11.00 uur, om 12.20 uur gevolgd door de Moto2. De MotoGP gaat om 14.00 uur van start.