Hockeysters komen met kleine zege op Groot-Brittannië goed weg

In de honderdste interland van bondscoach Alyson Annan hebben de Oranje Dames in het Lee Valley Hockey Centre in London nipt met 1-0 gewonnen van Groot-Brittannië door een goal van Kelly Jonker anderhalve minuut voor tijd. Nederland speelde matig en had ook zomaar kunnen verliezen.

Warme herinneringen had het Nederlands elftal aan het stadion in London, waar het vorig jaar met tiki-taka tockey overtuigend wereldkampioen werd. In de kwartfinale van het WK speelde Oranje het Britse publiek stil door Engeland uit te schakelen. Maar nu was het geen hockeyshow die Nederland de toeschouwers voorschotelden. Verre van zelfs. Oranje was niet beter dan Groot-Brittannië, dat terecht twee goals afgekeurd zag worden.

De indrukwekkende tijdelijke WK-tribune aan de lange zijde was afgebroken, maar het Britse publiek was nog steeds in grote getalen aanwezig om de olympische kampioenen van Rio de Janeiro aan te moedigen. Een opvallende afwezige was keepster Maddie Hinch, die vorige week haar comeback maakte in het Britse team, maar zowel tegen Australië (4-2 nederlaag) en tegen Duitsland (4-3 nederlaag) enkele keren in de fout ging. Zij kreeg rust van de Britse begeleiding. Bij Nederland speelde verdediger Renée van Laarhoven op de plek van Sanne Koolen. Het was de eerste wedstrijd voor de speelster van Kampong sinds haar hersenschudding, die ze aan het einde van de clubcompetitie opliep.

Oranje stond onder druk
Oranje was onherkenbaar. De grootste kansen waren voor Groot-Brittannië, dat achtste staat op de ranglijst van de Pro League. Na een paar gespeelde minuten schrok Nederland wakker toen Isabelle Petter van Groot-Brittannië de bal van dichtbij achter Josine Koning tikte. Iets daarvoor was een pass ook al voor het doel van de keepster van Oranje gehobbeld. Maar Nederland vroeg na het doelpunt de videoscheidsrechter aan. In een actie voorafgaand aan de goal had Lily Owsley de bal op haar voet geraakt.

Nederland was duidelijk niet in haar beste doen. Een backhandschot van Lidewij Welten was in de eerste dertig minuten het enige wapenfeit, maar dat was niet gevaarlijk genoeg om keepster Amy Tennant te verrassen.

Na een groene kaart van Frédérique Matla aan het begin van het tweede kwart kwam Oranje onder druk te staan. Groot-Brittannië kreeg twee strafcorners. De een, een flats van Laura Unsworth, ging via een stick naast. De ander werd door Caia van Maasakker knap van de lijn gehaald. Daarna reageerde Josine Koning in de rebound attent. Een open schotkans van Isabelle Petter even later ging over. Oranje kwam goed weg.

Onverwachte zege van Oranje
Groot-Brittannië kwam het scherpst uit de kleedkamer door meteen gevaarlijk de Nederlandse cirkel in te dribbelen. Maar voor er een schot op het doel van de ingevallen Anne Veenendaal kon worden afgevuurd, verdedigde Oranje uit. Daarna bleef het spel van Nederland slordig. Groot-Brittannië versierde de derde strafcorner. De sleeppush van Grace Baldson ging naast. Het duurde tot het eind van het derde kwart tot Nederland voor het eerst een strafcorner haalde, via Ginella Zerbo. De variant mislukte en de corner die Oranje daarna kreeg, ging er ook niet in.

In het vierde kwart had Ginella Zerbo de openingsgoal op haar stick, maar ze pushte tegen keepster Tennant op. Daarna werd een strafcorner van Van Maasakker schitterend met een stickssave van de lijn gered. Tien minuten voor tijd ontplofte het Lee Valley Hockey Centre na een prachtige sleeppush van Giselle Ansley in de kruising. Maar de bal was niet buiten de cirkel geweest en het doelpunt van de Britten werd afgekeurd.

Toen Lily Owsley halverwege het vierde kwart geel kreeg, leek Nederland met een man meer aan een slotoffensief te kunnen beginnen. Alleen kreeg een minuut later Lidewij Welten ook geel. Het zorgde ervoor dat de wedstrijd dood leek te bloeden, maar anderhalve minuut was het Kelly Jonker die een voorzet van Lidewij Welten binnen tipte en Oranje voor een nederlaag behoedde.