Amerikaanse school betaalt hoge prijs voor politieke correctheid

Gibson's Bakery, een winkel in de Amerikaanse staat Ohio, krijgt 44 miljoen dollar van Oberlin College nadat leerlingen en personeel van deze school een hetze tegen de winkel begonnen vanwege vermeend racisme.

Het begon allemaal in november 2016 toen de blanke Allyn Gibson een zwarte klant betichtte van het stelen van een fles wijn. Twee andere zwarte scholieren bemoeiden zich met de discussie en samen vielen ze Gibson aan en beschuldigden ze hem van racisme.

Alhoewel de drie mannen later schuld bekenden aan diefstal en een verklaring ondertekenden dat er geen sprake was van racisme bij het aanhouden van de drie, was het kwaad al geschied. De winkel werd bestookt met studentendemonstraties en zelfs de onderdirectrice van de school, Meredith Raimondo, deelde flyers uit waarin stond dat de eigenaren van de winkel racisten waren en dat de winkel een geschiedenis van discriminatie kende.

De 44 miljoen dollar wordt opgedeeld in 11 miljoen dollar schadevergoeding en 33 miljoen smartegeld. De advocaat van de familie Gibson was blij met de uitkomst van de rechtzaak. "Een grote vraag die we vandaag willen stellen is 'wat gaan we tegenwoordig nog tolereren'. We hopen dat dit een teken aan de wand is voor grote bedrijven die de 'kleine werkende man' willen afpersen."

De school ziet het allemaal anders. "Oberlin College noch Meredith Raimondo hebben een lokale winkel beschaamd. We hebben slechts het recht van vrije meningsuiting van onze studenten willen beschermen en we hebben ervoor gezorgd dat zij de protesten veilig en volgens de wet konden doen."

De school heeft een geschiedenis met overdreven politieke correctheid. In 2016 werden een groot aantal studenten kwaad toen de school sushi, banh mi (Vietnamees broodje) en ander buitenlands voedsel serveerde, wat gezien werd als een belediging richting de oosterse culturen.