Bellator: MacDonald vindt agressie op tijd terug

Na een kansloos verlies tegen Nederlander Gegard Mousasi en een teleurstellend onbeslist tegen John Fitch lijkt Rory MacDonald de weg omhoog weer gevonden te hebben. Tegen Neiman Gracie, telg van de legendarische familie Gracie, was MacDonald retescherp en wist hij zijn tegenstander vakkundig onschadelijk te maken.

"Ik voel me aardig goed", aldus MacDonald glimlachend na zijn verdiende overwinning in de halve finale van Bellator's weltergewichttoernooi. "Het is een eer om in deze arena in New York te mogen vechten. Het is fantastisch om in Madison Square Garden voor het wereldkampioenschap te vechten." 

Eerder op de avond wist weltergewichtkampioen MacDonald de gevaarlijke Gracie met rake jabs van zich af te houden. De expert in Brazilian Jiu-Jitsu kwam echter een paar maal goed door met pijnlijke trappen op het been van MacDonald en in de tweede ronde wist hij de Red King dan toch op de grond te gooien.

De geduldige MacDonald wist zich behendig uit een beenklem en daaropvolgende knieklem te draaien en nam het grondgevecht over met een korte ground-n-pound. Een armklem in de derde ronde werd ook simpelweg onschadelijk gemaakt door de kille MacDonald. In de vijfde en laatste ronde vocht Gracie voor wat hij waard was en al snel lagen beide vechters weer op het canvas, maar een prima voorbereidde MacDonald was de vlugge Gracie op alle vlakken te snel af.

MacDonald gaat door naar de finale van het toernooi, waar hij de ijzersterke Douglas Lima tegen zal komen. In 2018 wist MacDonald de kampioensgordel van Lima af te snoepen in een gelijkopgaand gevecht. "Lima is taai, het zal weer een hard gevecht worden. Het verrast me niet juist hem tegen te komen in de finale, hij is een ware kampioen en een man van eer."

Chael Sonnen vs Lyoto Machida
Twee oudjes uit de tijd van de UFC. Sonnen (42) en Machida (41), kennen de slagen van de zweep inmiddels en samen hebben zij meer dan tachtig professionele MMA-gevechten achter de rug. Ware legendes in de sport.

Of Machida weer van de verboden snoepjes heeft gesnoept of niet, hij zag er beter uit dan in zijn beste jaren. Behendig wist hij Sonnen van zich af te houden en als The American Gangster de Braziliaan naar de grond probeerde te brengen, was het altijd Machida die aan het langste eind trok.

Een harde vliegende knie van Machida, net op het moment dat Sonnen naar de heup van Machida dook, luidde de neergang van Sonnen in. Het einde van de eerste ronde kon niet snel genoeg komen voor Sonnen, maar al vroeg in de tweede ronde trapte hij in precies dezelfde truuk van tegenstander Machida. Hulpeloos lag hij op de grond en Machida maakte het vakkundig af.

Sonnen vond het na afloop welletjes geweest. "Weet je, ik heb één ding te zeggen. Ik heb het enorm naar m'n zin gehad. Scott Coker gaf me een contract voor vijf gevechten en ik heb me aan dat contract gehouden. Hij liet me lekker vechten, maar nu is het genoeg geweest. Dames en heren, ik stop ermee. Ik waardeer de herinneringen en tot ziens."

Machida heeft inmiddels twee gevechten achter elkaar gewonnen en komt dichterbij een titelgevecht. Of dat tegen lichtzwaargewichtkampioen Ryan Bader is of tegen middengewichtkampioen Gegard Mousasi laat hij nog in het midden.

Voor iedereen die mee wil praten over MMA, volg hier het centraal MMA topic op het forum!

Volledige uitslag Bellator 222 en daarna nog wat hoogtepunten:
Rory MacDonald verslaat Neiman Gracie na jurybesluit (49-46, 48-47 x2)
Lyoto Machida verslaat Chael Sonnen na TKO (stoten, ronde 2)
Dillon Danis verslaat Max Humphrey na opgave (armklem, ronde 1)
Patrick Mix verslaat Ricky Bandejas na opgave (verwurging, ronde 1)
Juan Archuleta verslaat Eduardo Dantas na KO (stoten, ronde 2)
Kyoji Horiguchi verslaat Darrion Caldwell na jurybesluit (48-47, 49-46 x2)
Adam Borics verslaat Aaron Pico na TKO (knie, ronde 2)