Ouders smokkelen drugs jeugdgevangenis binnen

De Nijmeegse jeugdgevangenis De Hunnerberg heeft de beveiliging niet goed op orde. Ouders die hun opgesloten kinderen bezochten, brachten vrij makkelijk, onder andere, drugs en telefoons mee de gevangenis in.

Vijftig procent van de gedetineerden had een telefoon en iedereen had drugs in zijn bezit. De ouders werden niet zwaar gecontroleerd, ze hoefden alleen door een detectiepoortje. Fouilleren werd sporadisch gedaan, goed weggestopte verboden spullen konden makkelijk mee naar binnen genomen worden, zo blijkt uit het verhaal van één van de jongeren.

Directeur Bart van Els van De Hunnerberg nuanceert. "Helaas werken ouders soms mee aan drugsgebruik van hun kinderen", volgens Van Els is inmiddels de beveiliging aangescherpt. "Het blijft een lastig probleem. We staan het absoluut niet toe. Drugsgebruik staat een goede behandeling van de jongeren in de weg."

Het grootste probleem in dit soort instellingen is het grote gebrek aan bevoegd personeel. De werkdruk wordt niet minder met net afgestudeerd personeel, die hebben nog veel begeleiding nodig. Agressie is ook een groot probleem. Zo is het aantal jongeren met een licht verstandelijke beperking in de Hunnerberg toegenomen. Zij hebben een grotere kans op het agressief reageren op situaties.