Opnamestop bij Leger des Heils, vraag is te groot

Nieuwe daklozen kunnen in Amsterdam niet meer bij het Leger des Heils terecht. De vraag naar opvang neemt namelijk toe, maar de subsidie van de gemeente wordt steeds minder.

Dat meldt Het Parool. Het management van het Leger des Heils zou aan haar werknemers over de opnamestop hebben geschreven. 

Miljoenentekort
Als deze opnamestop niet doorgevoerd zou worden, zou het op een 'miljoenentekort' aankomen. Het is niet duidelijk om hoeveel geld het gaat, maar er kan de komende tijd in ieder geval geen opvang geboden worden aan nieuwe klanten. 

De crisisopvang voor gezinnen gaat wel gewoon door en mensen die via een landelijke regeling komen kunnen ook nog worden geholpen. De directeur benadrukt dat mensen die acute hulp nodig hebben daar nog steeds op kunnen rekenen, maar dat de 'omslagwoningen', die bedoeld zijn voor mensen die weer zelfstandig kunnen wonen, vol zitten. 

"Doordat de groei van individueel begeleid wonen snel gaat, en tegelijkertijd de afbouw van 24-uursopvang minder hard dan gepland, dreigen grote tekorten", zegt wethouder Simone Kukenheim (Zorg) tegen de krant. Het Leger des Heils en de gemeente zouden met elkaar in gesprek zijn over oplossingen.