Neuskanker dwingt 'eeuwige nummer twee' Lee tot stoppen met badminton

Badmintonner Lee Chong Wei heeft noodgedwongen aangekondigd zijn racket aan de wilgen te hangen. De 36-jarige Maleisiër werd vorig jaar getroffen door neuskanker en is inmiddels succesvol behandeld, maar om te voorkomen dat de kanker terugkeert hebben artsen hem ten strengste afgeraden weer op hoog niveau te sporten.

Lee won in 2006 de Aziatische titel, wat min of meer gelijk staat aan de wereldtitel, maar verder werd hij vooral enorm vaak tweede. Zo verloor hij in drie WK-finales op rij en ging hij ook op de Olympische Spelen drie keer op rij onderuit in de finale, voor het laatst in Rio in 2016. Op de Asian Games pakte hij twee keer brons en één keer zilver, in 2016 won hij dan tóch nog het Azatische goud.

De winnaar van 69 titels en voormalig nummer één van de wereld - een positie die hij 348 weken in handen had, langer dan wie dan ook - werd vorig jaar getroffen door neuskanker en moest de Asian Games en het WK al laten schieten. Na een behandeling in Taiwan begon hij in januari weer met trainen, maar dat ging niet goed en de laatste maanden was hij al nauwelijks meer op de training aanwezig.

"Inmiddels zullen jullie allemaal de reden van deze persconferentie wel kennen", aldus een emotionele Lee. "Het was een moeilijke beslissing, maar na een recent gesprek met mijn artsen in Japan heb ik geen andere keuze meer. Ik wil alle Maleisiërs bedanken."

Lee kondigt zijn afscheid aan (Bron: YouTube)