Atlete Grunewald (32) overleden na jarenlange strijd tegen kanker

Atlete Gabe Grunewald is overleden. De Amerikaanse middellangeafstandsloopster vocht al ruim tien jaar tegen meerdere soorten kanker en werd vooral bekend vanwege haar vechtlust, waarmee ze vele andere doodzieke mensen inspireerde. Gruneweld is 32 jaar oud geworden.

Als collegeatlete kreeg Grunewald in 2009 al voor het eerst te horen dat ze kanker had, na een operatie en chemokuur ging ze weer verder met haar sport en ze finishte zelfs als tweede tijdens de prestigieuze collegekampioenschappen. Een jaar later kreeg ze met schildklierkanker te maken, waarna de schildklier verwijderd werd.

Haar hardloopcarrière ging steeds beter, in 2012 greep Grunewald op de Amerikaanse trials met één plek naast plaatsing voor de Olympische Spelen en het jaar erop liep ze op de 1500 meter een keurige 4:01,48 in Monaco.

De olympische trials van 2016 gingen niet geweldig: op de 5000 meter voelde ze zich niet goed, op de 1500 meter haalde Grunewald de finale wel, maar eindigde ze ruim als laatste. Achteraf bleek ook waarom: ze had wéér kanker, dit keer in haar lever. Een groot deel werd verwijderd, maar later bleken meerdere tumoren gegroeid te zijn.

Echtgenoot Justin Grunewald, arts van beroep, reisde sindsdien met haar mee om zeker te zijn dat ze wel in actie kon komen in wedstrijden. Grunewald eindigde steevast achteraan, maar wilde mensen vooral hoop blijven bieden. Dat deed ze tot het einde: vorige week overleed ze bijna, dinsdag heeft de kanker de strijd uiteindelijk gewonnen.