Nul orders voor Boeing in april en mei

De maand mei was de tweede achtereenvolgende maand dat vliegtuigbouwer Boeing geen enkele bestelling voor een vliegtuig binnen kreeg. Volgens Boeing is dit echter niet als gevolg van de crisis met de geplaagde 737 Max.

Boeing heeft namelijk nog een leveringsachterstand van ongeveer vijfduizend vliegtuigen. Veel klanten hoeven gewoonweg nog geen bestelling te plaatsen, omdat ze nog wachten op een vorige bestelling.

Komende week is de vliegshow in Parijs, normaalgesproken hét moment voor Boeing en concurrent Airbus om hun cijfers bekend te maken. In mei 2018 kreeg Boeing nog 43 opdrachten binnen, waarvan er 21 voor de 737 Max werden geplaatst.

Alle vliegtuigen van het type 737 Max worden sinds half maart aan de grond gehouden, nadat twee vliegtuigen relatief vlak achter elkaar neerstortten. Een softwarefout bleek de oorzaak te zijn van de crashes. Boeing is ondertussen wel verder gegaan met het bouwen van de 737 Max, al deden ze dat op een lager tempo.

De problemen rond de 737 Max doen Boeing financieel flink pijn. Aangezien de vliegtuigbouwer betaald krijgt bij aflevering van de vliegtuigen bij de klant, loopt de Amerikaanse gigant flink wat geld mis. In mei zijn slechts dertig vliegtuigen afgeleverd. Vergeleken met mei 2018 is dat 55 procent minder.