Fractievoorzitter SP Eindhoven opgepakt in Turkije

Murat Memis is fractievoorzitter van de politieke partij SP in Eindhoven en wordt inmiddels al een maand lang vastgehouden in Turkije vanwege het vermeend steunen van de terroristische organisatie PKK. Memis was in Turkije voor zaken, hij is eigenaar van een champignonkwekerij.

Memis, die in Koerdistan is geboren, zit niet meer in de cel, maar hij mag het land niet verlaten. De voormalig vluchteling woont al twintig jaar in Eindhoven en zijn broer is inmiddels ook politiek actief, maar dan voor D66.

Jannie Visscher, vice-fractievoorzitter van de SP, noemt het verschrikkelijk. "Murat is in de verkeerde film terechtgekomen", zegt ze. Ook burgemeester John Jorritsma heeft een stevig woordje voor de Turkse bewindvoerders klaar. "Inhoudelijk zeg ik er dan ook verder niks over, dat laat ik aan het ministerie van Buitenlandse Zaken die zich tot op het hoogste niveau intensief met de zaak bemoeit.”

Diplomatieke druk heeft weinig effect gehad op het Turkse gerechtigheidsgevoel. "Voortijdige publicatie over deze kwestie zou zijn zaak geen goeddoen”, zegt de burgemeester. "Dat was tot nu toe de inzet van BuZa, de SP en gemeente.”

Binnenkort zal Memis voor een Turkse rechter verschijnen.