Noors waterstoftankstation ontploft

Maandag is in Noorwegen een waterstoftankstation ontploft. Er raakten twee personen lichtgewond bij de explosie van het Uno-X tankstation in Sandvika, ongeveer vijftien kilometer van Oslo.

Jon André Løkke, directeur van Nel Hydrogen, de uitbater van het tankstation: "Het is nog te vroeg om naar een oorzaak te speculeren. Onze prioriteit ligt nu bij het veilig laten functioneren van onze overige tankstations, maar uit voorzorg zijn de tien tankstations op stand-by gezet."

Toyota en Hyundai hebben besloten om voorlopig geen waterstofaangedreven auto's in Noorwegen meer op de markt te brengen en dat terwijl Toyota toch vol op waterstof als motorbrandstof had gegokt.

Espen Olsen, van Toyota Noorwegen gaf commentaar op de uitgiftestop. "We weten de oorzaak nog niet, dus we willen niet speculeren, maar voor de zekerheid stoppen we met de verkoop van onze auto's totdat we de oorzaak weten. Verder is deze beslissing ook een praktische, aangezien de auto's niet gevuld kunnen worden."

Eigenaren van de nu nutteloze Toyota Mirai's mogen gratis een leenauto komen ophalen bij de dealer. Olsen geeft wel aan dat dit niet betekent dat Toyota zich terugtrekt uit de markt van de door waterstofaangedreven auto's. "Waterstofaangedreven auto's zijn net zo veilig als normale auto's. De tankstations kan je beschieten en nog zullen ze niet ontploffen of in de brand raken."

Hyundai geeft ook aan nog steeds achter hun waterstofauto's te staan.