Gecensureerd YouTube-archiefkanaal weer online

Tot grote ontsteltenis van de archiefmedewerkers heeft YouTube het kanaal van het Regionaal Archief Alkmaar verwijderd. Reden: de historische beelden van de Tweede Wereldoorlog zouden haatzaaiend zijn. Dat dit juist nu gebeurt is extra zuur voor het archief, deze zondag wordt namelijk voor de 11e keer het internationale archiefdag gevierd in de archiefsector. Dit melden onze collega's van Alkmaar Centraal. 

Het Regionaal Archief Alkmaar doet mee aan de archiefdag en heeft speciaal voor de gelegenheid allerlei beelden uit de Tweede Wereldoorlog verzameld. De beelden zijn, of beter gezegd waren, te zien op het eigen YouTube-kanaal van het archief. Archiefmedewerkers proberen YouTube te overtuigen het verwijderde kanaal te herstellen, maar YouTube geeft niet thuis: "They still have not giving our channel back or replied to our questions", twittert het Regionaal Archief.

Update 10 juni 17:58 uur:
Het archief is weer online. Aangezien contact met Google en/of Youtube vrijwel onmogelijk is, besloot men om gisteren (Internationale Archieven Dag) via de (social)media aandacht te geven aan dit voorval. En dat heeft geholpen. De reden voor het offline halen zouden beelden uit de Tweede Wereldoorlog zijn, waarop te zien is dat Anton Mussert (leider NSB) in 1942 Alkmaar bezoekt.