Spanje met behulp van de VAR langs Zuid-Afrika

WK-debutant Zuid-Afrika leek in Le Havre op weg naar een enorme stunt tegen Spanje. Met dank aan twee rake strafschoppen van Jennifer Hermoso kwam La Roja met de schrik vrij: 3-1. Spanje won hun openingswedstrijd van het wereldkampioenschap, mede met de hulp van de VAR. 

In het stadion waar Oranje dinsdag tegen Nieuw-Zeeland aan het WK begint, liet Spanje zien dat het zonder meer één van de beste voetballende ploegen van dit toernooi is. De technisch sterke speelsters van coach Jorge Vida combineerden er lustig op los tegen Zuid-Afrika. Het bleek echter niet zo eenvoudig om Zuid-Afrika vast te zetten.

Nadat Zuid-Afrika de Spaanse storm van de beginfase had overleefd, kroop het in de loop van de eerste helft meer uit zijn schulp. Met de razendsnelle Thembi Kgatlana als gevaarlijkste wapen in de tegenstoot. Recordinternational Janine van Wyk ging voorop in de strijd, Kgatlana was met haar snelheid constant dreigend en Linda Motlhalo leverde de assist voor Zuid-Afrika’s eerste WK-goal ooit. Kgatlana verraste de Spaanse doelvrouw verraste met een gekruld schot. 1-0. 

Spanje schroefde in de tweede helft het tempo op en zocht iets vaker de kortste weg naar het doel. Dat leverde vlak na rust al een enorme kans op voor Jennifer Hermoso (lat) en Maria Caldentey (rebound). Aan de andere kant was Kgatlana dicht bij de 2-0. Spanje voerde de druk op en dat werd Van Wyk uiteindelijk fataal. Haar handsbal leverde Spanje halverwege de tweede helft de eerste strafschop op, die door Hermoso feilloos werd binnen getrapt.

Even later volgde een tweede strafschop voor Spanje. Nothando Vilakazi werd er door de VAR van beticht er met een gestrekt been in te gaan op Lucia Garcia. De scheidsrechter ging hierin mee en gaf een tweede strafschop. Het is de vraag of het een overtreding was. Vilakazi kreeg bovendien haar tweede gele kaart en kon vertrekken. Hermoso krulde de bal nu in de rechterhoek en bracht Spanje op 2-1. Dankzij Garcia werd het uiteindelijk ook nog 3-1. 

Spanje gaat woensdag verder met een duel tegen Duitsland, dat eerder op de dag van China won. Zuid-Afrika speelt donderdag tegen de Chinezen.