Jansen en Zerbo helpen Oranje aan zege op BelgiŽ in Hockey Pro League

De Oranje Dames hebben zaterdagmiddag in de Hockey Pro League de uitwedstrijd in Antwerpen met 2-1 gewonnen van België, de nummer dertien van de wereldranglijst en de EK-finalist van 2017. Yibbi Jansen en Ginella Zerbo maakten de doelpunten van Nederland.

Een schot van Xan de Waard naast het doel van de Belgische keepster Aisling d’Hooghe had halverwege het eerste kwart eigenlijk al de openingsgoal moeten betekenen voor Oranje, dat sterker was dan de opponent. Vanaf het begin domineerde Nederland, maar acht minuten voor tijd kwam België toch nog terug tot 2-1.

In de voorbereiding richting het EK in Antwerpen, dat op hetzelfde veld wordt gespeeld als deze Pro League-wedstrijd, was het bij afwezigheid van Marloes Keetels en Frédérique Matla deze keer de beurt aan Yibbi Jansen en de in de selectie teruggekeerde Kelly Jonker om zichzelf te bewijzen. Uitgerekend zij stonden in het tweede kwart ook aan de basis van de verdiende openingsgoal van Oranje.

Het was Jonker, na een periode van rust weer opgeroepen door bondscoach Alyson Annan, die in de cirkel een strafcorner versierde, de eerste van Nederland. Yibbi Jansen, altijd herkenbaar aan haar witte haarband, meldde zich op de kop van de cirkel. Overtuigend sleepte de speelster die volgend seizoen voor SCHC hockeyt de bal hard tegen de plank: 0-1.

Daarna was het wachten op de volgende goal van Oranje. Marijn Veen raakte de lat, nadat Maria Verschoor na een heerlijke dribbel de bal vanaf de achterlijn terug legde. Kort daarop was Lidewij Welten, die soms weer kriskras door de Belgische verdediging dartelde, gevaarlijk met een backhandschot.

Twee strafcorners kreeg Nederland in het derde kwart. Yibbi Jansen was geen kans gegund om opnieuw te scoren. Eerst was het een sleeppush van Caia van Maasakker die keepster d’Hooghe met haar handschoen onschadelijk maakte. Daarna was het Ireen van den Assem die haar inzet via een Belgische stick naast zag gaan.

Toch vergrootte Nederland nog voor het laatste kwart de voorsprong. Uit de draai schoot Ginella Zerbo met haar backhand de bal snoeihard het doel in (0-2), een knappe goal van de spits van SCHC, die de afgelopen tijd haar draai in het Nederlands elftal nog niet helemaal had gevonden.

Een redding van Josine Koning – die na de rust Anne Veenendaal verving – op een sleeppush van de eerste Belgische strafcorner vlak voor het einde van het derde kwart was belangrijk. Maar nadat Nederland via twee gemiste strafcorners verzuimd had om de voorsprong verder uit te bouwen, moest Koning acht minuten voor tijd toch capituleren. Een inzet van Emilie Sinia, na een pass vanaf links, ging langs Koning en Lauren Stam, die allebei uitgespeeld op de grond lagen.

Nederland daarna opnieuw twee strafcorners. Oranje ging na de goal van België niet achteruit ging lopen, maar bleef op jacht naar nog meer doelpunten. Eén uit zeven strafcorners was uiteindelijk een magere moyenne voor Nederland, dat met 2-1 won. Zondag speelt de ploeg van Alyson Annan opnieuw tegen België, dan thuis in Den Bosch.